KRS247.no

Henter værvarsel...

På tide å pensjonere oljefyren

Som et miljøtiltak har Regjeringen bestemt å innføre forbud mot oppvarming ved bruk av oljefyr innen 2020. Det betyr at dersom du fortsatt bruker en slik for å varme opp hjemmet ditt hver vinter, begynner tiden å renne ut.

– Det er for å redusere utslippene av karbondioksid. For hver gang vi graver opp den oljen, så øker det utslippene hver gang vi brenner den, forklarer vår strømekspert Roald Mæsel fra LOS.

Han mener det første du må gjøre er å finne ut hvilken erstatning som er best til oppvarming av boligen din. Og da har du valget mellom varmepumpe, tradisjonell elektrisk oppvarming, vedfyring eller bruk av solceller.

Foto: Helge Martin Markussen

Roald Mæsel – Foto: Helge Martin Markussen

– Når du har tatt den beslutningen, så må du gjøre noe med oljetanken. Den finner du oftest nedgravd i hagen og der har den ligget gjerne siden det var veldig populært med oljefyring på 60- og 70-tallet. Det betyr at det kan være en ganske stor risiko for at det kan komme hull på tanken og oppstå lekkasjer, sier Mæsel.

Det er også fullt mulig å la den ligge, men siden du skal avvikle tanken er det lurt å fylle den igjen med noe slik at den ikke vil lekke på lengre sikt og påvirke grunnen med olje.

Det er også en økonomisk gevinst ved å fjerne oljefyren fordi virkningsgraden ikke er såpass god lenger.

– Det har blitt gjort noen beregninger på dette og tar man hensyn til variasjoner i boligstørrelse, så kan man uansett kunne spare mellom 20 og 30 000 kroner i energikostnader i året ved å bytte til for eksempel en varmepumpe, sier Roald Mæsel som også anbefaler de som lurer på noe mer om temaet å sjekke ut Naturvernforbundets egen nettside knyttet til dette.

Hør mer om hvordan du går frem for å erstatte din oljefyring med en mer miljøvennlig måte å varme opp boligen din på før det er for sent her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/227239974″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]