KRS247.no

Henter værvarsel...

– Over halvparten av nettleien er avgifter

På strømregningen din hver måned betaler du for to ting; selve strømforbruket og nettleie. Nå i vinter har du gjerne opplevd at beløpet du betaler i nettleie er høyere enn hva du betaler til strømselskapet for forbruket ditt.

– Nettleien er det du betaler for å få strømmen overført til huset ditt. Det er alle linjene, trafoene du betaler for. Men så er det også noen avgifter inni der. Du har ENOVA-avgiften på ett øre pluss moms og så har du forbruksavgiften, forteller Rolf Bjarne Eriksen.

Rolf Bjarne Eriksen fra LOS. (Foto: Alf Otto Fagermo)

Selve prisen for nettleie varierer fra sted til sted i landet og den rimeligste nettleien ligger på rundt 26 øre inklusive avgifter til over 80 øre. Men det er ikke så lett å bytte nettleverandør av strøm.

– Det er jo et monopol og her på Agder er det Agder Energi som har fått konsesjon for å drive nettvirksomhet og det hadde blitt enda dyrere hvis du skulle hatt konkurranse på dette og doble linjene inn til huset og alle skulle legge hver sine kabler, sier Eriksen.

Per i dag ligger nettleien hos Agder Energi Nett på rundt 50 øre per kilowatt-time, som er, i skrivende stund rundt ti øre mer enn kraftprisen for innkjøpspris hos LOS, og i motsetning til strømprisen, så er nettleieprisen relativt konstant.

– Den endres en gang i året og det er rett og slett NVE som setter inntektsrammen for hvor mye de har lov til å ta inn, og det kommer an på hvilke kostnader nettselskapene har. Og jeg har sett litt på at forbruksavgiften har økt en del. Siden 2012 har den økt med 35 prosent. Og i snitt i fjor så økte nettleien i hele Norge i snitt med 600 kroner der 560 av disse var økning i avgifter, sier han.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/312501493″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]