KRS247.no

Henter værvarsel...

Mye å spare på i skattemeldingen

Neste søndag er leveringsfristen til årets skattemelding, tidligere kalt selvangivelsen. Og det kan hende du kan få fradrag for mer enn det du tror.

– Det er tusenlapper å hente hvis du er en av de som treffes i målgruppa. Så det er veldig lønnsomt. I tillegg vil jeg da som økonom si at det er veldig lønnsomt å få en oversikt over inntektsbildet sitt; hvor mye betaler du i renter, hvor mye har du i inntekt og hva er egentlig kostnadene dine, forteller banksjef i DNB Kristiansand, Sveinung Hedding-Valvik til KRS247.

En av endringene i årets skattemelding, er at reiselengden for reisefradrag har økt. Nå må reiseveien være minst 64 kilometer tur/retur mellom fast arbeidssted og boligen din. Kjøring til barnehage og skole regnes ikke som en del av arbeidsreisen, men går under en type fradrag som ofte er feil i skattemeldingen.

– Foreldrefradrag er jo ofte et fradrag der folk ikke får med seg alt. Litt forskjellig, det har blitt bedre de siste årene, men det har tradisjonelt vært knyttet mye til barnehager. Kommunene har blitt ganske gode på SFO, men likevel er det ikke alltid man får fylt opp, det er mange som har deltidsplass. Og der har man mulighet til å gå inn og få fradrag ved litt ekstra reisevei for å få levert til barnepass, SFO og barnehage, sier Hedding-Valvik.

Han mener det er viktig å skille reisefradrag og foreldrefradag. Med mindre en allerede har fylt opp kvoten for foreldrefradrag, kan det være penger å spare.

Et annet viktig fradrag har med innberettet ligningsverdi og gjelder for de som har kjøpt eller solgt bolig og som kan få noe fradrag i forhold til formueskatten.

– For noen år siden så fylte vi alle ut et ekstra skjema der vi rapporterte inn ligningsverdien og størrelsen på boligen til skattemyndighetene. Der kan det jo være feil, og spesielt hvis du er i formuesposisjon, så kan det utgjøre noe på formueskatten din, sier banksjefen.

Han anbefaler deg å gjøre en sjekk ved hjelp av fradragsveilederen på Skatteetaten for å finne ut om du har krav på flere fradrag enn de som allerede er utfylt. Neste søndag er 30. april. Da er det leveringsfrist og selv om det er stille levering, kan det altså være lurt å sjekke at alle opplysninger er riktige.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/318598775″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]