KRS247.no

Henter værvarsel...

Mener betalingsproblemer går i arv

Ungdom mellom 18 og 26 år har 1 milliard i inkassogjeld, og 30.000 ungdommer har betalingsanmerkning. I finansposten snakker vi om hvorfor så mange er dårlig på å styre pengene sine, og hva man kan gjøre for å ordne opp i økonomien.

– Jeg tror det har med opplæringen man får hjemmefra å gjøre. Vi ser at betalingsproblemer går litt i arv, hvis ikke foreldrene er gode rollemodeller, sier finansrådgiver fra DNB, Rolf Guttormsen.

I følge Guttormsen handler det mye om at foreldrene må lære barna tidlig at man skal ha oversikt over pengene. Det kommer penger inn, det går penger ut og det er penger til overs.

– Et typisk eksempel er at man bare gir lommepenger sporadisk, og ikke forventer en gjenytelse for pengene. I dag lærer man om økonomi i den videregående skolen, men da er det kanskje litt for sent. Vi har et opplegg sammen med Røde Kors, der 5. – 7. klassinger lærer enkel privatøkonomi slik at man skal få et forhold til penger før man har begynt å bruke så mye penger, sier Guttormsen.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/246512653″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/246512835″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]