KRS247.no

Henter værvarsel...

Lurt å spare før renta øker

Sentralbanksjefen i Norges Bank, Øystein Olsen, har varslet at renta skal opp fra dagens nivå og den første økningen kan komme allerede om to uker når neste rentemøte avholdes. For deg som har boliglån kan det være smart å late som renta har steget allerede.

– Det går godt med norsk økonomi. Det investeres, det skapes arbeidsplasser og sist var jo Kristin Halvorsen ute å sa vi ikke må ha en lønnsfest og dette er ting som tyder på at dette går knallbra, sier banksjef i DNB Kristiansand, Sveinund Hedding-Valvik til KRS247.

Han ser på det som en positiv utvikling at Norges Bank ser mulighetene for å øke styringsrenta. Økt rente betyr også en økning i renta på sparekontoen, men for mange betyr det høyere boligutgift.

– Har du et lån på 2 millioner, så vil en prosent føre til at du får en utgift på 20 000 mer i året, ren rentekostnad. Etter skatt, med dagens skattenivå hvor en får trukket av en del renter på skatten, så vil det utgjøre 1266 kroner i måneden, forklarer Hedding-Valvik.

Han mener det første du skal gjøre, er å se om du har en buffersparing.

– Og hvis du ikke har det, sett i gang med å spare med en gang. Ta et par-tre tusenlapper, sett de av. Da er du forberedt på høyere rente. Og du kan, hvis renta blir høy og plagsom, så har du allerede tatt ut de pengene fra forbruket ditt, sier banksjefen.

Men har du ikke muligheten til å spare en buffer, så kan du selvsagt også binde renten.

Hør mer her.