KRS247.no

Henter værvarsel...

Lommepenger til barn er fortsatt viktig

Den gamle tradisjonen med å gi ukepenger til de håpefulle er like aktuell og viktig nå som tidligere. Det gir god økonomisk kunnskap og læring, mener vår økonomiekspert. Og nye tall viser at over seks av ti barn mellom 8 og 19 år får lommepenger av foreldrene.

– Vitsen med lommepenger er at det er et nyttig verktøy til å lære barn om fornuftig pengebruk. I dag er det mange barn som tror at bankkort er helt uttømmelige og at mor og far bare kan dra kortet, også er vi på plass. Men sånn er det dessverre ikke, forklarer banksjef i DNB Vest-Agder, Sveinung Hedding-Valvik til KRS247.

Banksjef DNB Vest-Agder, Sveinung Hedding-Valvik (Foto: Alf Otto Fagermo)

Det er Ipsos som i 2017 gjennomførte en undersøkelse for DNB i bruk av lommepenger og denne viser at det er 62 prosent av barna i aldersgruppen 8 til 19 år som får lommepenger og i alderen 12 til 15 år så får sju av ti lommepenger, men det er under halvparten av barn mellom 15 og 18 år som får ukepenger av foreldrene.

Og det er store forskjeller på hvor mye som blir utbetalt også alt etter hvor gamle de er.

– Vi ser det at i de yngste aldersgruppene, altså fra 8 til 11 år så er det 63 kroner som er snittallet som vi får oppgitt. For 12 til 15 så kommer «lønnsdoblingen» med 127 kroner i snitt og så er det sånn at når man blit 16 til 19 så er det 261 kroner i snitt. Og det som er interessant er at når en ser på de som er litt eldre, er jo at andelen av de som får lommepenger fast går ned, og da kan en gå ut fra at den andre halvparten får penger når de trenger, forteller Hedding-Valvik.

Lommepenger kan også gi barna en pekepinn på hva som skjer når de går tom, som en god erfaring før de eventuelt går tom i voksenlivet.

– Det er viktig at barna lærer å disponere pengene sine, sånn at når en kommer til fredagen og har svidd hele beløpet sitt for uka, da er det faktisk tomt. Akkurat som bankkontoen kan være tom når regningen skal betales. Da bør det få en konsekvens, og det er mye bedre å lære seg den konsekvensen når en er 16-17 eller yngre og det går utover lørdagsgodtet eller en tur på kino, enn når du står med huslånet eller billånet og du ikke har penger på kontoen, sier banksjefen.

Hør flere tips om lommepenger her.