Annonse

Lettere å starte AS enn på lenge


Illustrasjonsfoto: Colourbox (CC BY 3.0 NO)

Regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen, anbefaler de som skal starte eller har startet enkeltpersonsforetak å i hvert fall sjekke om det kan være smartere å opprette et aksjeselskap. Det har blitt lettere med årene, og lettere skal det bli.

Det etableres stadig flere aksjeselskap på Sørlandet, noe som gleder banksjefen.

– Det viser at vi har klart å skape et miljø på Sørlandet og i Kristiansandregionen for gründerskap, nye ideer og innovasjon. Det skaper arbeidsplasser og genererer verdiskapning. Det skal vi heie på, sier Hammersbøen til KRS247.

For mange har det vært noen bøyger når man vurderer å starte AS. Store kapitalkrav og potensielle papirmøller har nok virket litt avskrekkende for flere. I det siste har det blitt enklere, og enklere skal det bli. Endringer i Aksjeloven som trer i kraft fra 1. juli er noe av grunnen til at man bør vurdere å starte AS fremfor ENK. Videre har kapitalkravene til nystartet AS allerede blitt senket fra 100 000 til 30 000 kroner. Advokat i Deloitte, Jens-Petter Pedersen, påpeker at det ikke er nødvendig med AS for alle som driver virksomhet.

– Det er ikke sånn at alle må ha aksjeselskap. Det er en del som kan drive i enkeltpersonforetak, men driver man enkeltpersonsforetak så er man økonomisk ansvarlig for den virksomheten man driver. Man hefter i prinsippet for hus og heim og bil og hytte og det man måtte ha, sier Pedersen til KRS247.

Hvis man da skulle få et krav mot seg eller gå med underskudd – og i verste fall konkurs – er man personlig ansvarlig rent økonomisk. Dersom du skal ansette eller har ansatt flere eller bedriver en virksomhet hvor det kan oppstå skader på personer, eiendom eller eiendeler – for eksempel byggmester – er enkeltpersonforetak veldig risikabelt.

– Det er definitivt ikke noe vi vil anbefale. Da er det riktigere å ha det i et AS med et begrenset ansvar for den som er eier, sier Hammersbøen.

 
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer