Annonse

– Kristiansand kunne blitt best på sol


Svein Tveitdal. | Foto: Glenn Th. Faannessen

Det mener en av landets fremste miljø- og klimaeksperter. Over 195 land har blitt enige om klimamål i Parisavtalen, men målene er frivillige. Det betyr at det til slutt er politikerne, også lokalt, som må ta avgjørelsene. Svein Tveitdal mener mye av ansvaret ligger hos lokalpolitikerne.

– Norge er en ledende nasjon på el-biler, fordi politikerne har satt de rammebetingelsene. Vi kan bli det på sol. Vi kan bli det på sol i Kristiansand, men her har ikke politikerne laget de samme rammebetingelsene, sier Tveitdal til KRS247.

Tveitdal er tidligere FN-direktør og leder av klimavalg 2013. Han holder i kveld foredrag om Paris-avtalen og dens konsekvenser på Grønt Senter i Kristiansand. Tveitdals fremste budskap er at lokale politikere kan, og må, gjøre en forskjell i kampen om å nå klimamålene. I Paris ble 195 land enige om å begrense den globale oppvarmingen til mellom 1,5 og 2 grader. Det betyr at byer som Kristiansand må begrense sine klimautslipp. Mye og raskt.

– Byer som Kristiansand må være innstilt på å redusere sine utslipp, veldig mye og veldig raskt. Der kommer bymiljøavtalen inn, sier Tveitdal.

I Norge er det å få ned utslippene fra transportsektoren viktig.

– Jo flere vi får over på sykkel, el-biler og kollektivtransport, jo bedre er dette i forhold til denne avtalen. Kristiansand har i utgangspunktet gjort en god jobb når det gjelder sykkel. Men politikerne her må være klar over det at om man skal oppfylle Parisavtalen, må det mye kraftigere lut til enn det som har vært brukt til nå.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer