KRS247.no

Henter værvarsel...

Kredittkortgjeld og forbrukslån

Nordmenn blir stadig mer lånebelastet. Alt fra studenter til godt etablerte mennesker tar seg forbrukslån. Selv om mange har tatt slike lån med en fornuftig hensikt – bilen må repareres eller andre maskiner har tatt kvelden og må fikses eller erstattes. Det er de som bruker lånene til rent forbruk som ikke har noen investering bak seg som man er mest bekymret for i bankkretser.

Bankene og tilbyderne har ikke alltid så god oversikt over hvilken forbruksgjeld folk har til andre institusjoner, og dermed blir kredittvurderingen mangelfull.

– Tilbyderen gjør en kredittundersøkelse med basis i den informasjonen du har gitt. Det er mangelfull informasjon som en del kredittforetak og banker har hatt på forbruksfinansiering. Det betyr at mange har fått forbrukslån og kredittkort som de egentlig ikke har råd til å betjene, sier Helge Hammersbøen fra DNB.

Han beregner kjapt at et forbrukslån på to hundre tusen, gir deg renteutgifter tilsvarende et boliglån på en million kroner. Dog er det ikke alltid dumt med forbrukslån eller kredittkort. Forbrukslån bør kun tas dersom du har en konkret investering. Det er noe du skal anskaffe deg som du ellers måtte vente lenge med og som du gjerne vil låne penger til for å forskuttere det. Alternativet kan være å dra et kredittkort for å kjøpe varer eller tjenester eller å betale en uventet regning. Hammersbøen mener det er viktig å ha en nedbetalingsplan for kortbruken hvis du skal bruke kredittkortet. Når man er utenlands er kredittkort nyttig når man er på ferie i utlandet.

– Bruk kredittkort til å betale i restauranter og andre varekjøp. Da kan du se at transaksjonen er korrekt før du betaler regningen, sier Hammersbøen.