KRS247.no

Henter værvarsel...

Kan være dyrt å ikke lese av strømmen

En gang i måneden pleier de fleste av oss å lese av strømmen og sende en beskjed til kraftleverandøren om hva målerstanden i sikringskapet viser. Men ikke alle gjør det, og for noen kan det by på noen skikkelige overraskelser.

– Det er egentlig ikke noe dramatisk som skjer, men da må vi stipulere en målerstand. Den regnes ut i fra tidligere forbruk. Da vil vi få en målerstand i fra nettselskapet som da er beregnet, sier Roald Mæsel fra LOS til KRS247.

Roald Mæsel

Roald Mæsel

Stipulering er det beste verktøyet kraftleverandøren har til å gjette seg frem til hvordan målerstanden er, og da beregnes den ut i fra hva som har blitt brukt tidligere i den aktuelle boligen.

– Men det kan hende at de som har bodd der tidligere som har et helt annet forbruk enn deg. Da får ikke vi avdekket dette før vi får inn en riktig målerstand. Og det kan ta lang tid, for det er noen kunder som leser av strømmen veldig sjelden. Da kan det gå kanskje et par år og da vil det bli et stort avvik på regningen som enten kan føre til et stort beløp tilgode. Det er selvfølgelig hyggelig det, men du kan gjerne føle det urimelig at du har betalt inn for mye på regningen. Eller så kan du få en skikkelig smell, sier Mæsel.

En god huskeregel er altså derfor å lese av strømmen når du får påminnelse enten på SMS, e-post eller per brev, men det er egentlig ikke en absolutt frist.

– Nei, du trenger ikke å lese av strømmen nøyaktig den første i hver måned. Du kan egentlig melde inn målerstand så ofte du vil og alt vil bli tatt hensyn til. I tillegg så tar det noen dager før fakturaen er laget, men venter du for lenge så må vi ty til stipulering, forklarer Roald Mæsel.

Den vanligste og egentlig enkleste måten å melde inn målerstand på, er hos de fleste leverandørene SMS. Da holder det vanligvis bare å sende selve målerstanden i en SMS til leverandørens kortnummer. Men det er også mulig å ringe inn målerstanden til noen kraftleverandører eller så kan du bruke Min side.

– Og hos oss så er det mulig å gjøre en prøveavlesning og nytt i år er at du vil få en slags forhåndsvisning på hvor mye du har brukt i kroner og øre, men det er kun for kraftdelen, sier Mæsel.

Og er du blant de som ikke er så flink til å melde inn målerstand, så vil du snart slippe å gjøre det. For om få år vil denne prosessen gå automatisk.

– Innen 31. desember 2018 så skal alle strømkunder ha fått en automatisk måler. Denne vil ikke bare sende en oppdatert målerstand direkte til oss hver time, men den kan også gi nettselskapet mer informasjon i forhold til for eksempel feil på strømnettet, sier Roald Mæsel.

Hør mer her

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/226228933″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]