KRS247.no

Henter værvarsel...

– Jeg smiler hver gang økonomene uttaler seg

Eiendomsmegler i DNB Eiendom, Jøran Flakk, mener eksperter har spådd boligprisfall såpass ofte og såpass lenge at han tar mange eksperttips med en klype salt. Likevel tar han tegn i tiden på alvor, og det bør du også gjøre. Når bankene blir strengere med å gi lån, vil det kunne ha stor effekt på boligmarkedet. Likevel tror Flakk det ikke er grunn til å gå i krisemodus for boligeierne riktig ennå. 

Flakk har hørt snakk om fall i boligprisen på rundt fire prosent i lang tid. Det er ikke mulig å forutsi, mener megleren.

– Definitivt ikke. Jeg smiler hver gang jeg hører økonomene uttale seg for gud verden hvor mange ganger de tar feil. Det er fordi det ikke er vitenskap, sier Flakk til KRS247.

Det er selvfølgelig faktorer i samfunnet som gjør at man kan sannsynliggjøre noe rundt utviklingen, innrømmer megleren.

– Men å si at man på to-tre år har et prisfall på fire prosent er å tro på julenissen. Det er ikke riktig. Du kan ikke vite det, understreker Flakk.

Noen av de faktorene som kan prege boligprisene er nordmenns evne til å betjene sine lån og forpliktelser, lånekostnaden og tilbud/etterspørsel. Men det er en faktor som Flakk ikke vil at du skal undervurdere; psykologi. Strengere regler for boliglån er laget for å redusere trykket på boligmarkedet, og gjøre det lettere for unge å etablere seg. Likevel kan dette slå ut andre veien hvis man er uheldig. Hvis stadig færre og færre får lån grunnet de strengere reglene, vil dette føre til at færre folk er på boligmarkedet. Det skulle jo bety mindre trykk, og lavere priser. Det kan dog føre til at folk som eier en bolig kan bestemme seg for å ikke selge sin bolig i år. Hvis mange nok tenker slik, blir det en mangel på boliger i markedet. Da er man plutselig like langt.

– Den psykologiske effekten har vi sett gjennom historien. Folks tro på fremtiden er veldig viktig.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/314831072″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]