Annonse

– Ikke la pengene stå på konto


Arkivfoto: Alf Otto Fagermo

Det er nedgangstider i finansmarkedet og noen kan få litt panikk og vil prøve å sette pengene tilbake på den gode gamle sparekontoen. Men det kan du faktisk tape penger på.

– Sparing er viktig uansett. En definisjon på sparing er utsatt forbruk. De som var i generasjonen før oss sparet gjerne før de brukte pengene på ting. Og tidligere ble en sparekonto gjerne kalt høyrentekonto, det er et uttrykk vi ikke tør å bruke lenger, sier finansrådgiver i DNB, Rolf Guttormsen til KRS247.

For rentenivået på sparekontoen i dag er på mellom 1,5 og 1,8 prosent, men du må skatte av avkastningen og tar du hensyn til dette og inflasjonen som har økt med rundt 1,8 prosent, blir den tradisjonelle sparingen et tapsprosjekt.

– Da er det lett å stille spørsmålet på om man like gjerne kan legge pengene i madrassen. Det er noe vi ikke anbefaler, men ber heller folk se etter alternative sparemetoder, forklarer Guttormsen og trekker frem nedbetaling av lån som en god spareform.

– Har du forbrukslån eller kredittkort, så har du en relativt høy rente. Hvis du for eksempel har et topplån i banken på rundt 5-6 prosent rente, så vil du ved å betale ned på dette, få en indirekte avkastning på 6-7 prosent. Og har du kredittkort som har en rente på 15 prosent, så er det en veldig god sparemetode å betale ned på dette, sier finansrådgiveren som den første og kanskje beste sparemetoden.

Hør hele finansposten med flere gode sparetips her.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer