KRS247.no

Henter værvarsel...

Hvordan påvirker verdensøkonomien deg?

Trump som president, Brexit, klimautfordringer, flyktningkrisen, rentemøter i en rekke sentralbanker i verden og oljeprisen. Til tross for dommedagsprofetier fra noen hold, så forventer man likevel en stabil norsk økonomi de neste årene.

Det skjer, til tross for flere dårlige nyheter, mye positivt i økonomien. Det er en god vekst i verden, så helheten er på den positive siden. Det forteller rente- og valutamegler Steffen Pauschert fra DNB. Det har vært mange rentemøter i sentralbankene i verden, og styringsrenta står stort sett urørt. Det vesentlige unntaket er USA, der man som forventet hevet renten noe.

– Kort oppsummert forventer vi forholdsvis stabile og lave renter i lang tid, men det er rom for endringer, forteller Pauschert til KRS247.

Rentehevingen i USA viser at den amerikanske økonomien er i stadig bedring. Det skapes flere jobber, og det er varslet to nye rentehevinger i år. Pauschert vil ikke gi Trump æren for fremgangen så langt i år, men Trump har lovet å komme med flere tiltak som skal sette mer fart på sakene. Hvis han får gjennomslag, vel å merke. Reduserte skatter og flere investeringer kan få USAs økonomi til å få mer momentum, men det vil likevel bli krevende å skape alle jobbene han har lovet.

Videre er jo prosessen rundt Storbritannias utmelding av EU i gang. Brexit vil ta om lag to år å gjennomføre, og det er nok av tid til at uro kan bre seg i økonomien. Det engelske pundet kan svekkes klart fremover, men særlig er landet sårbart i finanssektoren, mener Pauchert.

– 75 % av økonomien i Storbritannia er serviceøkonomi, og veldig mye finans. Hvis det kommer en lovendring på tollavgift på finanssatser så kan veldig mye av den næringen forsvinne ut. Det vil være en drastisk endring, sier megleren.

– Hva har dette å si for oss på Sørlandet?

– Vi forventer at rentene skal holde seg stabilt lave de neste årene. At USA hever renta nå kan gi et lite utslag i Norge.

Hvis man skal se på historien, så mener Pauschert at de to siste store amerikanske rentehevingene over tid var vanskelig for markedet å holde følge. Man har ikke klart å prise opp renta like fort i Norge som i USA. Videre kommer nok mange økonomer å holde et årvåkent øye med valutakursene og oljeprisen. Sistnevnte kan bety bedre tider for norsk økonomi.

– Frem mot nyttår forventer vi en markant økning i oljeprisen, avslutter megleren.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/315184779″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]