KRS247.no

Henter værvarsel...

Hvordan klarer du deg som pensjonist?

Alt du gjør i arbeidslivet blir med når pensjonen din skal utbetales. Helt fra du er 13 år kan du begynne opptjeningen. Seniorrådgiver i DNB, Liv Kjær, mener du bør ha pensjon i bakhodet så tidlig som mulig.

– Det som er viktig er at når ungdommene begynner å jobbe får de pensjonsopptjening i Folketrygden allerede fra 13-årsalderen, sier Kjær til KRS247.

Det settes av 18,1 prosent til Folketrygden, og disse pengene gir en avkastning tilsvarende lønnsveksten. Slik starter pensjonssparingen i mange tilfeller. Dog er ikke pensjon det første man tenker på når man er i tenårene og på vei gjennom 20-årene. Kjær påpeker at andre sparingsmetoder kan være vel så nyttige for å klare seg når man blir eldre, og at å etablere seg er et viktig steg. Å starte BSU-konto for å komme seg lettere inn på boligmarkedet, for så å nedbetale gjeld er viktige elementer når man jobber for en romsligere pensjonisttilværelse.

– Det viktigste etter å ha etablert seg er å få ned gjelda så mye som mulig slik at man kanskje kan få en bedre rente på det lånet som er igjen. Boligsparing er en slags pensjonssparing, for blir man kvitt gjelda kan man klare seg på mye lavere inntekt, forteller Kjær.

I tillegg vil seniorrådgiveren anbefale unge arbeidstakere å sjekke ut hvilke pensjonsordninger som er i bedriften. Spør allerede i jobbintervjuet, er hennes råd.

– Det betyr fint lite om du får 10-20 000 mer i året hvis pensjonsordningene er veldig forskjellige. Da kan det fort bli spist opp.

Likevel er det viktig å ha råd til å spare til egen pensjon, og derfor er det først i 40-årene at de fleste begynner å se på slik sparing. Det er her hovedmengden av sparingen skal skje. Den kan skje på flere måter. Høyrentekonto, aksjefond og obligasjonsfond er kjente måter. Men en annen måte som mange nok ikke tenker på som pensjonssparing, er å kjøpe seg bolig nummer to. Utleieinntektene fra en slik bolig kan sikre deg økonomisk som pensjonist. Det viktigste rådet Kjær har å gi, er at man i dette stadiet av livet må komme i gang for alvor.

– Er du oppi 60-årene når du begynner med dette, har du liten tid på deg og må ha en intensiv sparing hvis du trenger en del for å nå det målet du ønsker.

Hun anbefaler deg å sjekke ut diverse pensjonskalkulatorer, deriblant NAVs og DNBs (siste er forbeholdt kunder av banken).

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/310292498″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]