Annonse

Garantert fornybar strøm?


Foto: Ann Helen Gjerde

Man kan kjøpe seg en garanti for at den mengden strøm man bruker blir produsert ved hjelp av fornybar energi, altså fra vann, vind eller sol. Det betyr imidlertid ikke at den strømmen som kommer ut i din stikkontakt er fornybar.

– Man har bare en ledning inn til huset, det finnes ikke en for vannkraft og en for kullkraft. Det aller meste er fornybar energi, produsert i Norge. Men så er det slik at EU har som mål å øke andelen fornybar energi i Europa, med 20 prosent fram til 2020. For å få forbrukerne til å bidra har de laget en ordning der man kan betale litt ekstra for at det blir produsert mer fornybar energi. Det sier Roald Mæsel fra LOS.

Roald Mæsel

Roald Mæsel

Opprinnelsesgaranti er et bevis på at du har tatt et valg om at det du bruker av strøm er fornybar, selv om det kanskje er noen i et annet land som får akkurat den strømmen. Ifølge Mæsel er det i Norge uansett mest vanlig å få fornybar strøm som er produsert i Norge inn i stikkontakten, selv om vi av og til importerer strøm fra andre land.

– Nesten alt det vi produserer i Norge er fornybar energi, og det meste av det vi får i stikkontakten er fornybar energi, produsert i Norge. I noen perioder blir det importert billig vindkraft, da kan det være at vi reduserer bruk av vår egen vannkraft.

Hør saken om opprinnelsesgaranti her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer