KRS247.no

Henter værvarsel...

Fremtidens strømpriser

Fire måneder av året har passert, med en kald januar som dro opp strømutgiftene. Men hva slags priser kan vi vente oss fremover? Roald Mæsel fra LOS snakker om fremtidens strømpriser, men også forslaget fra regjeringen om en samlet faktura for nettleie og kraft.

– Jeg kikker på markedet der man handler kraft for resten av året, og for de neste årene. Forventningene er at prisen kanskje stiger i forhold til i fjor. Da var det noen spesielle ting som hendte, for eksempel ekstremværet Synne. Prisen falt jo dramatisk fordi det kom mye nedbør, og produsentene kjørte for fullt selv om det ikke var etterspørsel som tilsa det, sier Roald Mæsel.

Roald Mæsel

Roald Mæsel

Det kan jo være at vi i år også får ekstremvær, og da vil prisene synke, men det er naturlig nok ikke lagt inn i prisforventningene. Det er imidlertid andre ting som påvirker kraftprisen.

– Det viktigste er etterspørselen etter strøm. I Norge er det spesielt avgjørende om vannkraftverkene har nok vann å produsere strøm av. I tillegg bestemmes prisene av co2-avgifter, valuta og hvorvidt det produseres fornybar energi, sier han.

Det vi har snakket om til nå er kraftprisen. Nettleia økte fra 1. april, med omtrent 8 prosent, og det har vært signalisert at det skal gjøres mye investeringer som gjør at man forventer at nettleia skal øke med kanskje 20-30 prosent.

Hør om regjeringens forslag om en samlet faktura, og mer om kraftpriser her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/261126369″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]