Annonse

Fremtidens strømkilder for deg, meg og de andre


Foto: Ann Helen Gjerde

Det grønne skiftet kommer, enten vi vil eller ei. Stadig flere ordninger og stadig flere alternativer er tilgjengelig for folk som ønsker å leve mer fornybart på energifronten. Som privatperson kan man alltids gjøre en forskjell, selv om de store grepene må tas på statsnivå.

– I Norge er vi alle enige om at det er fornuftig å tenke fornybart. Vi har en lang tradisjon med vannkraft. Det kommer til å vare i 100 år til, sier Rolf Bjarne Eriksen fra LOS til KRS247.

De siste to årene har sol kommet på banen som en viktig energikilde. I dag er nok solceller det enkleste å skaffe til egen husstand, og det kan være en løsning som kan kutte strømhandlingen din med opp mot en tredjedel. Leverandørene er også blitt stadig bedre, men husk at solceller ikke like lønnsomt for alle.

– Det avhenger litt av hvordan du bor, størrelsen på taket og innretning på taket. Jeg kunne godt ha tenkt meg solceller, men jeg bor i skyggenes dal. Så det er ikke aktuelt og det er litt kjedelig, forteller Eriksen.

En annen vei man kan gå for å leve mer fornybart, er en ordning som alle strømleverandører nå leverer med litt forskjellige navn. «Garantert fornybar energi» er et av navnene som brukes, og går ut på at du for en billig penge kan kjøpe en garanti for at ditt forbruk er fornybart. Dette gjør at leverandørene av fornybar energi får litt mer igjen for det, og dermed kan dette stimulere til videre utbygging av dette.

– Teorien er jo da; blir det mer lønnsomt, så stimulerer du utbygging av fornybar energi. Dette er noe alle kan gjøre, sier Eriksen.

Hør mer om de store linjene i verden i lydklippet, samt mer info om det du kan gjøre som privatperson.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer