KRS247.no

Henter værvarsel...

Folk flest kan hjelpe deg med oppstarten

Crowdfunding, eller folkefinansiering, er på vei inn i norsk økonomi og samfunnsliv. Hvis du har en idé men mangler egenkapital, så kan du både teste ut etterspørselen og få finansiert oppstarten i samme trylleslag.

Ideen er at du presenterer ideen din på en nettside – gofundme, kickstarter eller den norske startskudd – og det er folk flest som kan putte penger i prosjektet. I stedet for at én investor spytter inn en million kroner, så kan samme pengesum samles inn fra 5 000 privatpersoner ved hjelp av mindre donasjoner.

La oss si du har en idé som du tror verden hadde likt, men du mangler kapital til å starte opp. Før måtte man forsøke å selge inn ideen til investorer, som kunne investere i ideen din mot en eierandel i selskapet. Nå kan du starte opp på skikkelig delingsøkonomisk vis, og det åpner for nye muligheter.

– Det er et skrikende behov for gründere dette med egenkapital og du får ikke minst en markedstest for produktet eller tjenesten din. Er dette noe som markedet er villig til å kjøpe? Synes markedet dette var en god idé? Sånn sett er det en god måte å få testet det ut, sier banksjef Helge Hammersbøen i DNB til KRS247.

Du som forbruker kan også være med på å styre innovasjonen.

– Du bidrar til at produkter og tjenester du liker ser dagens lys. Du kan støtte hjertesaker. Du viser takknemlighet for kreativiteten som folk har for å sette i gang. Du kan få en form for belønning når du er med på å investere.

Forskjellen er at man som bidragsyter i folkefinansiering ikke får en eierandel i selskapet som mottar pengene. Det er noen skjær i sjøen, og særlig for de som vil støtte en idé.

– Det er en idealisme som ligger i det at man går inn med penger og støtter. Det er ikke alle prosjekter som lykkes og at det ligger en risiko at det ikke blir noe av, den er til stedet selvfølgelig.

Hør hele intervjuet her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/319698307″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]