Annonse

Flytt pengene og spar skatt


Fram til nyttår kan pengene du har i enkeltaksjer og fond flyttes over til aksjesparekonto uten at du må skatte av den oppsparte gevinsten. Vanligvis må man skatte ved salg av aksjer, men Stortinget har nå bestemt at man fra 1. september til 31. desember slipper dette.

– Dette blir på en måte et skatteamnesti, sier banksjef i Dnb, Sveinung Hedding Valvik.

Sveinung Hedding-Valvik. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Stortinget har vedtatt aksjesparekontoen, som gjør at man slipper å betale skatt når man selger med gevinst, så lenge pengene beholdes innenfor kontoen. Fra i morgen kan man flytte pengene sine over til en slik konto, og slippe skatten man vanligvis ville fått ved salg av aksjer. Dette vinduet lukkes 31. desember i år.

– Har man aksjesparing og vil være langsiktig i markedet, så anbefaler vi aksjesparekonto. Der har man en del fordeler ved kjøp, salg og bytte av fond. Man kan ta ut oppspart beløp uten å måtte betale skatt, og gevinsten kan man la ligge, sier Hedding Valvik.

Fra aksjesparekontoen kan man altså ta ut innbetalt beløp, men tar man ut gevinsten så må man betale skatt.

– La oss si at du setter inn 10 000 kroner og disse står i et par år slik at de blir til 15 000. Da kan du ta ut 10 000 uten at det utløser skatten. Har du i tillegg spart 1000 kroner i måneden, og da har 22 000 på kontoen og en gevinst på 10 000, så kan du ta ut 22 000 og fortsette med 10 000 på kontoen.

Å spare i aksjer kan være risikabelt, og banksjefen anbefaler at man tenker langsiktig og med is i magen. Samtidig må man huske på at aksjesparekontoen ikke er for alle fond.

– Fondet må være 80 prosent aksjer eller mer, eller enkeltaksjer, sier Hedding Valvik.

Hør alle tipsene her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer