KRS247.no

Henter værvarsel...

– Dyrt å ikke ha avtale med kraftleverandør

Det finnes rundt 4000 her på Sørlandet som betaler litt ekstra for strømmen enn alle oss andre. Det er de som av ulike grunner ikke har en avtale med en kraftleverandør, men som betaler nettselskapet direkte.

– Det er veldig dyrt. For nettselskapet har ikke noe incentiv til å gi en like lav pris som en kraftleverandør, sier energilos Roald Mæsel fra LOS til KRS247.

– Nettselskapet har ansvaret for selve transportveien til strømmen, mens kraftleverandøren har ansvaret for å sørge for at du får strøm helt frem til deg slik at du får skrudd på lyset. Kraftleverandøren kan si opp avtalen dersom den blir misligholdt, men de har ikke myndighet til å skru av strømmen. Det har nettselskapet som har leveringsplikt, men da til en høyere pris fordi det ikke er deres oppgave å levere strøm til deg som kunde. Det er det kraftleverandøren som har, forklarer Mæsel.

Foto: Helge Martin Markussen

Roald Mæsel (Foto: Helge Martin Markussen)

Ved å ikke ha en avtale med en kraftleverandør, er nettselskapet lovpålagt de seks første ukene til å ta et tillegg på 6,25 øre på gjeldende kraftpris. Etter de seks ukene, så kan nettselskapet ta den prisen de vil for at du skal kunne skru på lyset i boligen og hos Agder Energi er påslaget på hele 18,25 øre. Det er et påslag ingen kraftleverandører i landet har. Regner du litt større på det nevnte regnestykket, kan det bli flere tusen kroner i dyrere strømregning enn de som har en avtale med en kraftleverandør.

– De som er i en slik avtale, er de som enten har hatt betalingsproblemer med en tidligere kraftleverandør eller de som nettopp har flyttet og glemt å tegne en ny avtale, sier Mæsel og understreker at det er egentlig ikke så vanskelig å få ordnet seg en ny.

– Med mindre du har slitt med å betale regningen til strømleverandøren tidligere, så er det ganske enkelt. For nettselskapet har plikt til å informere kundene om at de ligger på en dyr avtale og anbefale per tekstmelding eller per post at de tegner en avtale med en kraftleverandør, sier Roald Mæsel.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/225174766″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]