Annonse

– Disse tipsene må gjentas med jevne mellomrom


Flere ganger i året publiseres det artikler som forteller oss hvordan vi kan få bedre råd. De tilsynelatende enkle grepene man kan ta for å bedre sin egen personøkonomi må likevel gjentas ofte, når stadig flere og flere unge får betalingsanmerkninger og mer og mer kredittkortgjeld.

Tiden før og etter månedsskiftet februar/mars er ofte en økonomisk krevende tid for mange, med flere store utgifter. Like bak horisonten ligger selvangivelsen, og vi må plutselig tenke mye mer på penger enn vi har gjort på noen måneder. Banksjef i DNB, Sveinung Hedding-Valvik, mener man må begynne med det enkleste.

– Det første vi må gjøre er å finne ut hva man bruker penger på. De fleste banker har en «min økonomi»-funksjon i nettbanken hvor du kan trykke på et par knapper og få ut et regnskap på hva du har brukt penger på i det siste. Det er et utrolig godt verktøy for å se hvor pengene går hen, sier Hedding-Valvik til KRS247.

Han fikk selv en aha-opplevelse da han så at det gikk 6 000 kroner til Bokklubben når datteren skulle få bøker. Banksjefen bemerker tørt at det ble biblioteket etter det. Han anbefaler alle å sjekke hvilke løpende abonnementer du har og hvilke du faktisk har bruk for. Tilbydere skal det ikke stå på; Spotify, HBO, Netflix, Apple Music, TV2 sumo, D-Play og en rekke andre. Plutselig har du kanskje seks løpende abonnementer.

– En hundrelapp her. 200 kroner der. Plutselig er det 10-15 000 kroner eller en ferietur i året på ting du ikke bruker. Gå kritisk gjennom og se hva du faktisk bruker og hvilke abonnementer du har bruk for, sier banksjefen.

Dette er triksene han anbefaler:

  • Bruk «min økonomi»-funksjonen i nettbanken
  • Sjekk hvilke løpende utgifter du har, og vurder om du trenger alle abonnementene
  • Handle mat én gang i uka og lag en plan. Slik reduserer du både matbudsjettet og matsvinnet
  • Sett av penger i en bufferkonto. Ha noe i bakhånd til en regnværsdag. De kommer som regel når du minst venter dem.
  • Bruk tid på å sjekke om du kan spare penger på strøm og mobil. Det finnes nettportaler for slikt, strompris.no og mobiltelefoni.no er eksempler.
  • Finansportalen er nyttig når det handler om finansspørsmål – forsikring, bil, banktjenester o.l.

 

Om noen uker kommer selvangivelsen deisende ned i digitale og fysiske postkasser. Hør hva banksjefens råd i lydklippet i spilleren. Stikkord er reisefradrag, jobbskifte og personlig ansvar.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer