KRS247.no

Henter værvarsel...

Din første privatøkonomi

Ting som bare ordnes når du bor hos mor, far eller begge, må du fikse selv. Det er derfor lurt å planlegge din egen økonomi. Finansrådgiver i DNB, Rolf Guttormsen, anbefaler deg som nyutflyttet å få kontroll på din egen økonomi. Ta det dyreste først, er hans første råd. Det andre er å forsikre deg.

– Vi er opptatt av at du forsikrer tingene dine. Enten du flytter på en hybel, leier eller har kjøp en leilighet så har du innbo der. Klær, laptop, mobiltelefon, musikkanlegg og så videre. Dette koster en del. Skjer det noe her, kan det være dyrt å erstatte det, sier Guttormsen til KRS247.

Det kan være lurt å sjekke om du er dekket på noe gjennom foreldrenes forsikring, samtidig at du fikser reiseforsikring om det skal ferieres eller reises. Dog er det fort de små tingene som kan velte en privatøkonomi. Mat er ofte den budsjettposten man har minst kontroll på i det virkelige liv. En femtilapp her og en der kan fort bli mer enn du hadde regnet ut på forhånd.

– Planlegg innkjøp og handle et par ganger i uka. Det kan være lett å kjøpe lunsj i kantina eller kafeen, men det er lurt å smøre matpakke, sier Guttormsen.

DNBs ti tips for de som styrer de nye privatøkonomiene lyder;

  1. Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær osv og følg med på budsjettet ditt i nettbanken.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
  5. Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
  6. Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene, gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken
  8. Bruk nettet og kjøp brukt
  9. Sjekk ut studentrabattene hvis du er student
  10. Sjekk at du har relevante forsikringer på plass

Hør hele intervjuet med Guttormsen her.