KRS247.no

Henter værvarsel...

Boliglån billigere enn forbrukslån

Overskriften er ikke noe stor nyhet, men det er likevel en grei påminnelse og kanskje en vekker for de som tyr til lettere metoder når regningsbunken blir for høy. For statistikken viser at det absolutt ikke lønner seg på sikt.

– Det er jo forbrukslån og kredittkortgjeld som i utgangspunktet er naturlig gode produkter, men det krever selvdisiplin og god informasjon både hos de som tar opp gjeld og de som tilbyr sånne lån. Det er ingen som er tjent med et gjeldsoffer fordi de har mer forbruksgjeld enn de kan betjene, sier Helge Hammersbøen fra DNB til KRS247.

Foto: Helge Martin Markussen

Nye tall fra Kredinor og Norges Bank viser et rekordhøyt tall innenfor usikret gjeld blant alle oss nordmenn.

– De anslår inkassogjelden til cirka 85 milliarder kroner og det er 236.000 nordmenn som har inkassosaker og du ser en økning på inkassosaker blant de unge og kanskje spesielt hos de fra 20 til 25 år som dessverre pådrar seg den type gjeld, sier Hammersbøen.

Og det er ulike grunner til at folk tyr til usikret gjeld som forbrukslån og kredittkort.

– Du har de som tar opp forbrukslån for å forbruke. Det kan være møbler, innbo, hvitevarer, ferie eller mange andre ting. Det er liten statistikk på det fordi at man ikke spør om det i kredittkortselskapene, de bare gir det. Så har du nok de som blir arbeidsledige som i en periode istedet for å kontakte Lånekassen eller ber om avdragsfriheten hos banken, faller for fristelsen til å kompensere inntektsbortfall med forbrukslån som fører de inn i en ond sirkel som kan være vond å vende, sier han.

Og som nevnt lønner egentlig ikke forbrukslån seg i lengden.

– Hvis du tar utgangspunkt i 12 prosent rente og et forbrukslån på 200.000, så betyr det at det koster deg like mye som om du tar opp et boliglån på 1.000.000 kroner til noe i overkant av to prosent rente. Det viser bare forskjellen på at du faktisk kan betjene én million kroner i boliglån på den ene siden og det koster like mye eller like lite som å ha et forbrukslån på 200.000 til 12 prosent rente.

Hør flere tips her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/308013601″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]