Annonse

Bolig og skatt


Foto: Skatteetaten

Eier man bolig kommer man ikke unna myndighetenes skatteinndragning. Huset representerer din formue, og har man formue over et visst nivå må man bidra til fellesskapet. Likevel lønner det seg fortsatt å ha penger i bolig enn på konto. 

– Det oppleves nok litt urettferdig at en som har har to millioner kroner på konto skal ha større skattetrykk enn en som har to millioner i en bolig. Sånn har det vært historisk og sånn er det fortsatt. Det er mer lukrativt, hvis man har skatteplanlegging, å ha verdiene i eiendom, forteller Jøran Flakk fra DNB Eiendom.

Grunnen til dette er at myndighetene har laget en beregningsmodell som gjør at formuesverdien, tidligere ligningsverdien, havner lavere enn markedsverdien på boligen. Modellen baserer seg på beliggenhet, byggeår, størrelse og hvilken type bolig man har. Statistisk Sentralbyrå har da en kvadratmeterpris tilpasset din bolig, som da brukes til beregning.

– Må alle skatte på boligen?

– Alle som ikke har mer gjeld enn verdier må skatte.

Eiendomskatten kommer utenom dette, og utgjør noen promiller av formuesverdien.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer