Radio Sørs økonomiekspert Rolf Guttormsen har gode råd til studenter som kan streve med å få endene til å møtes. Det er flere grenser man må være oppmerksom på, både når det kommer til inntekter og utgifter.
– Statens institutt for samfunnsforskning har laget et referansebudsjett, som viser sånn cirka hvor mye penger folk bruker. Det viser at folk på 18 og 19 ender opp med å måtte bruke i overkant av 7 000 kroner i måneden, menn litt mer enn kvinner. Husleien er ikke medregnet der. Så det kan være nødvendig for noen å jobbe ved siden av studiene, sier finansrådgiver i DNB Rolf Guttormsen.
Når man jobber og er student, ber Guttormsen deg være oppmerksom på hvilke grenser som gjelder når det kommer til støtten fra Statens Lånekasse.
– Det er jo greit å jobbe og tjene mye penger, men vit at tjener du over 168 000 kroner i året får du redusert andelen stipend i studiestøtten. Tjener du så mye som 250 000 i året, så blir hele studiestøtten gjort til lån.
Eie eller leie
Guttormsen vil ikke anbefale å eie bolig fremfor å leie. Han mener det er fort gjort å gå på en liten smell om man går inn for eierskap.
– Man må huske at regnestykket ikke alltid er så enkelt som renter på boliglån kontra leieutgifter. Husk at man ikke må regne med prisstigning i markedet i disse dager, og at du betaler en avgift når du kjøper boligen og det koster også å bruke megler ved salg. Derfor kan det være lurt å regne over hele prosessen hvis du skal eie boligen. Å leie er mer forutsigbart sånn sett, med en sum ut i måneden. Over tre år så kan det faktisk ha lønt seg å leie, sier Guttormsen.
Hør hele intervjuet i detalj her, hvor også elever på videregående skole får gode råd og vink fra finansrådgiveren.
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/219223643″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]