Annonse

Ber studenter være obs på grensene


Finansrådgiver i DnB, Rolf Guttormsen. | Foto: Helge Martin Markussen

Radio Sørs økonomiekspert Rolf Guttormsen har gode råd til studenter som kan streve med å få endene til å møtes. Det er flere grenser man må være oppmerksom på, både når det kommer til inntekter og utgifter.

– Statens institutt for samfunnsforskning har laget et referansebudsjett, som viser sånn cirka hvor mye penger folk bruker. Det viser at folk på 18 og 19 ender opp med å måtte bruke i overkant av 7 000 kroner i måneden, menn litt mer enn kvinner. Husleien er ikke medregnet der. Så det kan være nødvendig for noen å jobbe ved siden av studiene, sier finansrådgiver i DNB Rolf Guttormsen.

Når man jobber og er student, ber Guttormsen deg være oppmerksom på hvilke grenser som gjelder når det kommer til støtten fra Statens Lånekasse.

– Det er jo greit å jobbe og tjene mye penger, men vit at tjener du over 168 000 kroner i året får du redusert andelen stipend i studiestøtten. Tjener du så mye som 250 000 i året, så blir hele studiestøtten gjort til lån.

Eie eller leie

Guttormsen vil ikke anbefale å eie bolig fremfor å leie. Han mener det er fort gjort å gå på en liten smell om man går inn for eierskap.

– Man må huske at regnestykket ikke alltid er så enkelt som renter på boliglån kontra leieutgifter. Husk at man ikke må regne med prisstigning i markedet i disse dager, og at du betaler en avgift når du kjøper boligen og det koster også å bruke megler ved salg. Derfor kan det være lurt å regne over hele prosessen hvis du skal eie boligen. Å leie er mer forutsigbart sånn sett, med en sum ut i måneden. Over tre år så kan det faktisk ha lønt seg å leie, sier Guttormsen.

Hør hele intervjuet i detalj her, hvor også elever på videregående skole får gode råd og vink fra finansrådgiveren.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer