Skal man lykkes må man ha evne til å omstille seg, spesielt i dagens arbeidsmarked. I dagens utgave av «Finansposten» er stikkordene gründerskap, digitalisering, framtid, innovasjon og ideer.
– Alle som deltar i samfunnet må omstille seg. Det skjer enorme endringer i økonomien, og det kommer bare til å eskalere, sier Andreas Eriksen, bedriftsrådgiver fra Dnb.
– Vi må omstille oss, spesielt her på Sørlandet. For min del ser jeg at vi gjør det, hele regionen er med på å gi gründerne et løft. Både kommunen, Innovasjon Norge, næringslivet og mange andre er på banen, sier Terje Klungland, fra gründerhuset Coworx.
Både Eriksen og Klungland er opptatt av at man må tenke nytt i møte med fremtiden. Eriksen har i flere år flere år jobbet mot gründere og innovasjonsmiljøer, Klungland har på sin side åpnet en møteplass for folk med ideer. Og det er slike personer, som ifølge de to, kan være gull verdt i arbeidsmarkedet fremover.
– Mange ser nye måter å selge varer, og kommunisere på, og ønsker å teste ut ideen man har i markedet, sier Klungland.
– Gründere skaper vekst og nye arbeidsplasser, og noen av ideene som kommer opp nå skal vi muligens leve av i fremtiden. Og skal vi opprettholde det velstandssamfunnet vi har i dag, er vi nødt til å henge med på innovasjon, mener Eriksen.
En ting er å ha en idè, en annen ting er å lykkes med å gjøre det til en inntektskilde. De som lykkes godt som gründere er som regel menn over 40 år, med høy kompetanse, formue og erfaring med å starte opp virksomhet fra tidligere. Det viser en rapport laget av DNB, i samarbeid med analysebyrået Menon.
– Skal vi klare å omstille Norge, må vi ha en kraftig satsing på dem som våger å starte opp noe nytt og skape flere arbeidsplasser enn sin egen. Vi har masse ideer i Norge, men alt for få lykkes ordentlig, sier konserndirektør Kjerstin Braathen i Dnb, i den samme rapporten.
Det samme synspunktet deler Eriksen. Han er også opptatt av viktigheten av de som tenker nytt.
– Mange unge gründere er opptatt av å utfordre det etablerte, og det tror jeg er helt nødvendig for å få opp innovasjonsevnen i samfunnet. Det handler om å se en ny løsning, tørre å satse på det, og gjøre noe med det, sier Eriksen.
– Hos oss merker vi at det er mange unge folk, og mange som er godt voksne. Det er noen få som kommer til oss fordi de har mistet jobben, så er det noen som har veldig lyst til å tenke nytt, sier Klungland.
Hør hele intervjuet her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/257761510″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]