KRS247.no

Henter værvarsel...

AKT: – Vi skal vurdere bussprisene

Som de fleste fikk med seg i går, kommer Kristiansand ikke akkurat godt ut når man sammenligner kollektivtilbudet med de fire andre storbyene i landet. Agder Kollektivtrafikk (AKT) synes statistikken er fremstilt litt feil, men kommer til å vurdere endringer.

– Vi må se litt bak tallene og tenke på hvor mange innbyggere som bor i Kristiansand i forhold til de andre byene, sier administrerende direktør i AKT, Siv Elisabeth Wiken til KRS247.

Hun mener at dersom Kristiansand skulle hatt et tilsvarende tilbud som i Trondheim eller Oslo, ville det vært altfor kostbart til at det hadde lønnet seg.

– Vi må huske på at hver eneste bussreise er subsidiert av det offentlige. Passasjerene betaler bare en liten andel av den totale kostnaden, resten blir betalt av offentlige midler, forklarer Wiken og mener også at noe av statistikken sier seg selv i forhold til andelen husholdninger uten bil, hvor Kristiansand (31 prosent) er bak Bergen (37 prosent) og Trondheim (34 prosent), men foran Stavanger (30 prosent).

Oversikten som ble publisert hos blant andre Fædrelandsvennen i går, kommer det ikke helt klart frem andelen som reiser kollektivt, men der kommer også Kristiansand dårligst ut med en andel på mellom sju og åtte prosent. Det er en liten andel lavere enn i Stavanger (10 prosent), Trondheim (12 prosent) og Bergen (16 prosent), mens Oslo er i en særklasse med en kollektivandel på 26 prosent.

Men AKT har planer om å bedre et viktig punkt på statistikken, nemlig billettprisene.

– Vi har startet en prosess der vi skal vurdere takst- og prissystemet, men det blir vanskelig å sammenligne månedskortprisene her og i for eksempel Stavanger, fordi «Agder-kortet» dekker et mye større område enn tilsvarende kort, sier Siv Elisabeth Wiken.

Når vil folk merke en forandring?
– Ingenting er besluttet, vi er i en utredningsfase, så akkurat når det kommer kan jeg ikke si, sier direktøren. Men hun forsikrer at det ikke nødvendigvis vil ta mange år.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/216838918″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]