KRS247.no

Henter værvarsel...

Sunt og velsmakende julegodt

Fristelsene er mange på denne tiden av året. Butikkhyllene er fulle av julekaker og julegodt. Men i stedet for å grue seg til masse kalorier, så kan du lage ditt eget sunne alternativ.

Linn Kristin Brænden og Anita Breivold jobber begge med mat og ernæring. Brænden driver sitt nettbaserte helsekurs, Vita Univers. Breivold arbeider som foredragsholder, kursholder og ernæringsskribent. Sammen holder de kurs i hvordan man kan spise seg til en bedre helse og en riktig vekt. Begge har de en stor lidenskap for mat, den sunne maten, de naturlige, gode råvarene og minimalt med karbohydrater.

– Jeg er sukkeravhengig, og elsker alt med sjokolade. Jeg bruker mørk sjokolade, minimum 70 %, og lager verdens beste konfekt til jul. Blant julens sunne julegodt, så er nok marsipan, snickers, og peanøttkuler blant favorittene, sier Brænden.

– Brente mandler med kanel er jo også fantastisk godt, smiler hun.

Begge vet at for mange er julen en utfordring. Mange gruer seg til mye fet julemat og julegodt stappfulle av kalorier. Da er det godt å vite at det eksisterer mange gode og ikke minst sunne valgmuligheter.

Trikset er å kutte ut sukker
– Det finnes mange sunne men gode alternativer og det aller beste er å lage alt selv. Lager man det selv, så har man kontroll over ingrediensene. Trikset er å kutte ut sukker og bruke andre søtningsalternativer, forteller Brænden og fortsetter.

– Sunn snacks påvirker ikke blodsukkeret og det trigger ikke søtsuget. Man kan spise en konfektbit eller to og være fornøyd. Det å kjenne at man er fornøyd med mindre, det vil jeg tro er en helt ny følelse for mange, mener hun.

Denne typen godbiter er også noe du kan spise året rundt. Anita Breivold er mye ute på tur, både privat og som leirskolelærer. Hun har som regel med seg sunn sjokolade som turproviant. På en lengre tur over Hardangervidda var det mye hjemmelaget sjokolade i sekken.

– Denne sjokoladen kan du spise med verdens beste samvittighet og i tillegg smaker den utrolig godt. Dette er hjemmelaget sjokolade som gir god energi uten å ødelegge helsen din. Det går faktisk an å spise både sjokolade og snacks uten å legge på seg. Den sunne snacksen har en god smak, den gir en god metthetsfølelse og man trenger ikke å gå rundt og kjenne på den dårlige samvittigheten. Du får masse energi og lykkehormonene blir stimulert like mye, ler Breivold.

Enkelt å lage
Å lage julekonfekt og julekaker på en sunn måte er, i følge de matglade damene, noe alle kan klare. Julekaker er nok mest utfordrende, da kakene bakes uten mel. Her gjelder det å følge oppskriftene nøye. Konfekten derimot er veldig enkel å lage.

– Man må være flink til å følge oppskriften og gjerne smake litt underveis. De fleste ingrediensene kjøpes på helsekostbutikker, men det kommer stadig mer av naturlige søtningsmidler inn i dagligvarebutikkene, sier Brænden.

– Dadler og aprikoser er noe jeg bruker en del som søtning. Julemarsipanen lager jeg selv og bruker tagatesse eller sukrin gold. Marsipanen blir utrolig god. I risboller og delfiakake bruker jeg kaldpresset kokosfett. I konfekten kan man gjerne også tilsette litt appelsinolje. Det gir en fantastisk god smak, legger Breivold til.

En utfordring med det sunne julegodtet er at noe kan smelte litt fort. Brovold anbefaler derfor at det står i kjøleskapet eller ligger i frysen frem til servering. Når man skal servere kan man gjerne bruke en steinhelle eller et fat som tåler kulde, og så sette dette i frysen en stund. Når konfekten legges på for servering, vil den holde den seg kald og god lenge.

– Jeg tror vi er blitt mer bevisste på å spise sunt. Media bruker mye spalteplass på å skrive om sunn og usunn mat, og jeg tror mange er usikre på hva som er sannheten. Her tror jeg vi rett og slett må velge vår egen sannhet og kjenne etter på hva som er riktig for egen kropp. Vi må selv finne ut hva som gir oss velvære, overskudd og en god helse. Heldigvis er vi alle enige om at det er lurt å få ned sukkerinntaket i maten, avslutter Breivold.

Sunn Snickers:
Ingredienser:
2 dl kremfløte
100 g meierismør
2 ts vaniljepulver
2 ss sukring gold + noen få dråper stevia med toffee og vanilje

I tillegg:
125 g salte peanøtter
150 g mørk sjokolade (70 %)

Lag fudge: Bland fløte, smør, vaniljepulver og søtningsmiddel etter ønske, og smak deg frem til hvor søt du ønsker den. Søtsmaken avtar noe når fudgen settes kaldt. Rør lite og la den koke lenge. Ta litt masse på en skje, for å se om den er ferdig. Dersom massen stivner raskt i kantene, så er den klar. Kok til den nesten skiller seg. Da har den riktig konsistens. Dette kan ta opptil 30 min, men følg med.

Kle en bakeform, eller bruk silikonform. Hell den lett avkjølte fudgen over i formen, og avkjøl litt. Hell over ønsket mengde peanøtter, og trykk dem ned i fudgen. La det stivne, og avkjøles helt i kjøleskap eller frys. Dypp i smeltet sjokolade. Dette er lettest når de er frosne, eller iskalde. Oppbevares kaldt.