KRS247.no

Henter værvarsel...

Smak av sommer på menyen i dag

Selv om de egentlig er best på vinteren, er de noe av det man virkelig forbinder med sommer. I «Mandagsmat» i dag lager vi epledampede blåskjell, en enkel rett å lage, mens man venter på sommeren. Plukker du selv, vær obs på at de er sikre å spise.

– Kjøper man i butikken, skal de være bra. Men de skal lukte friskt, og de skal lukke seg. Hvis noen skjell er åpne, eller de ikke lukker seg hvis du knipser på de, kast de. Det sier Harald Hamre, kjøkkensjef og daglig leder ved Vigeland Hovedgård.

IMG_7970

Mens blåskjellene godgjør seg i kjelen lager Hamre et smør med hvitløk og rosmarin. Dette smøres på baguetter, som får seg en tur inn i ovnen i 7 minutter.

IMG_7978

Se på skjellene når de er ferdig kokt. Har de åpnet seg er det ok å spise de, har de ikke åpnet seg så lar du dem ligge.

IMG_7981

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio. Hør hvordan du lager retten, i lydklippene nedenfor.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/265458002″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/265458161″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

IMG_7995

Til denne retten trenger du:
2 kg blåskjell
2 dl hvitvin
2 dl Ringi eplejuice
2 sjalottløk
0,5 gulrot
Toppen av 1 purre
2 laurbærblad
2 dl fløte
1 ss maizenna
4 små baguetter
1 hvitløk
Litt rosmarin
100 gr smør

Slik gjør du:
Skyll og rens blåskjellene
Skrell og kutt løk, purre og gulrot i små biter.
Ha grønnsakene i kjele sammen med laubærblad og surr dette i 1-2 minutt. Ha så i blåskjell og rør rundt. Tilsett hvitvin og eplejuice. Ha på lokk. Damp blåskjellene til de er åpnet, 3-4 minutter. Løft ut blåskjellene. Reduser kraften i 2 minutt, tilsett så fløte. Jevn med maizenna til passe konsistens. Ha tilbake blåskjellene og gi et kjapt oppkok under lokk før servering.

Hvitløks baguetter:
Del smør i terninger og ha i en bolle. Finhakk 1 hvitløk (kinesisk), og ha i smøret sammen med 1 ss hakket rosmain. Del baguetten i 2 og smør både topp og bunn med hvitløkssmøret.
Stek i 6-8 minutt på 180 grader til gylden og sprø.