Annonse

Smak av sommer på menyen i dag


Best på vinteren, men også en nydelig sommerrett. (Foto: Ann Helen Gjerde)

Selv om de egentlig er best på vinteren, er de noe av det man virkelig forbinder med sommer. I «Mandagsmat» i dag lager vi epledampede blåskjell, en enkel rett å lage, mens man venter på sommeren. Plukker du selv, vær obs på at de er sikre å spise.

– Kjøper man i butikken, skal de være bra. Men de skal lukte friskt, og de skal lukke seg. Hvis noen skjell er åpne, eller de ikke lukker seg hvis du knipser på de, kast de. Det sier Harald Hamre, kjøkkensjef og daglig leder ved Vigeland Hovedgård.

IMG_7970

Mens blåskjellene godgjør seg i kjelen lager Hamre et smør med hvitløk og rosmarin. Dette smøres på baguetter, som får seg en tur inn i ovnen i 7 minutter.

IMG_7978

Se på skjellene når de er ferdig kokt. Har de åpnet seg er det ok å spise de, har de ikke åpnet seg så lar du dem ligge.

IMG_7981

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio. Hør hvordan du lager retten, i lydklippene nedenfor.

IMG_7995

Til denne retten trenger du:
2 kg blåskjell
2 dl hvitvin
2 dl Ringi eplejuice
2 sjalottløk
0,5 gulrot
Toppen av 1 purre
2 laurbærblad
2 dl fløte
1 ss maizenna
4 små baguetter
1 hvitløk
Litt rosmarin
100 gr smør

Slik gjør du:
Skyll og rens blåskjellene
Skrell og kutt løk, purre og gulrot i små biter.
Ha grønnsakene i kjele sammen med laubærblad og surr dette i 1-2 minutt. Ha så i blåskjell og rør rundt. Tilsett hvitvin og eplejuice. Ha på lokk. Damp blåskjellene til de er åpnet, 3-4 minutter. Løft ut blåskjellene. Reduser kraften i 2 minutt, tilsett så fløte. Jevn med maizenna til passe konsistens. Ha tilbake blåskjellene og gi et kjapt oppkok under lokk før servering.

Hvitløks baguetter:
Del smør i terninger og ha i en bolle. Finhakk 1 hvitløk (kinesisk), og ha i smøret sammen med 1 ss hakket rosmain. Del baguetten i 2 og smør både topp og bunn med hvitløkssmøret.
Stek i 6-8 minutt på 180 grader til gylden og sprø.
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer