KRS247.no

Henter værvarsel...

Slik lager du pinnekjøtt

I en høytidelig undersøkelse på Radio Sør sin Facebook-side ble pinnekjøtt den store vinneren med et stort flertall av stemmene. Pinnekjøtt egentlig en vestlandsk tradisjon, men flere og flere sørlendinger har fått opp øynene for denne retten, som egentlig er ganske enkel å få til.

– Jeg synes det er veldig viktig å ha god kvalitet på kjøttet, sier Kjell Inge Andersen fra Kjell Inge’s Mat til KRS247.

Kjell Inge Andersen (Foto: Alf Otto Fagermo)

Han husker godt sitt første møte med pinnekjøttet.

– Det var svigerfar, vestlending vet du. Jeg var vandt til kalkun og husker den julaften jeg spiste pinnekjøtt for første gang og det smakte fortreffelig. Jeg får gåsehud bare av å fortelle dette, men sånn generelt tror jeg pinnekjøtt har tatt over for kalkunen og de andre sørlandske tradisjonene, sier han.

I dagligvarebutikkene finner du et veldig varierende utvalg av pinnekjøtt. Alt i fra 94 til 400 kroner kiloen, for Andersen er ikke prisen det viktigste.

– Jeg prøver de forskjellige typene og smaker og ta det der ifra. Jeg har av og til brukt gryteklart kjøtt fra Rema 1000 og fått veldig gode tilbakemeldinger selv om det er et billig produkt. Nå så kjører jeg på Gilde sitt som har scoret veldig høyt. Jeg tror det kommer veldig an på koketiden og man kan kompensere litt med ekstra salt i for eksempel kålrabistabba, forklarer Kjell Inge Andersen.

For kålrabistappa skal med og her på Sørlandet er det vanlig å blande inn litt gulrot i stappa.

– Da får du en fin farge og en spesiell smak. Du må gjerne kjøre på med pepper og muskat, men vær forsiktig med mengden muskat. Det gjør noe med smaken etter min erfaring, sier han.

Pinnekjøtt heter gjerne det også fordi man tradisjonelt sett bruker pinner i bunnen av gryta, men det er egentlig ikke nødvendig. Du kan fint bruke noe annet til å ha under.

– Og når det gjelder vann, så bør du ikke ha for lite vann. Ta gjerne en firedel med vann. Det gjør heller ikke noe om noe av kjøttet er borti vannet, sier Andersen.

Hør flere tips til hvordan du lager det perfekte pinnekjøttet her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/298581972″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]