KRS247.no

Henter værvarsel...

Saftig, sprøtt og spicy

Urtebakt kyllingbryst får selskap av spennende ingredienser i den faste spalten, «Mandagsmat» denne uken. Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør. I dag er det sprøtt og spicy, men ikke vanskelig.

– Dette vil jeg si er en veldig fin lunchrett. Vi skal lage urtestekt kyllingbryst, med blomkål- og hasselnøttcouscous. Ved siden av har vi en spicy kyllingsaus, bakt paprika og aspargesbønner stekt i hvitløk, sier Harald Hamre, kokk og kjøkkensjef på Vigeland Hovedgård.

Selv om dette er en fin lunchrett kan den også fint passe som middagsrett hvis man for eksempel tilfører litt poteter. Mange ingredienser betyr ikke nødvendigvis at det er en vanskelig rett å lage, det lover Harald Hamre.

– Nå er vi på en toer eller treer, tenker jeg. Alle tingene går veldig kjapt, og kyllingkraft får man kjøpt i alle butikker. Det viktigste er at kyllingen ikke er rå, det liker ingen. Sørg for at den får hvile etter at den har oppnådd en temperatur på 67 grader, da blir den også saftig, sier Hamre.

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.

Dette trenger du til fire porsjoner:
4 stk kyllingbryst
1 dl persilleolje
1 stk blomkål
100 gr hasselnøtter
1 stk paprika
200 gr aspargesbønner
1 stk kinesisk hvitløk
1 sjalottløk
1 stk chili
2 cm sitrongress
1 dl hvitvin
4 dl kyllingkraft
2 dl fløte

Slik gjør du:
Skrell sjalottløk og hvitløken. Del hvitløken i to og spar halve til aspargesbønnene.

Grovkutt sjalottløk, hvitløk, chili og sitrongress. Ha dette i en kjele med 1 ts olje, og surr det 1-2 minutter. Ha på hvitvin og kok i 3 minutter. Tilsett kyllingkraft og kok dette til god smak.

Tilsett fløte og la det småkoke til ønsket konsistens. Sil og smak til med salt, pepper og eventuelt litt friskpresset limesaft. (for en tvist kan 3 ss finhakket koriander tilsettes ved servering).

Ha salt, pepper og persilleolje på kyllingbrystene. Rull de i plastfolie og steam i ovn til 65 grader kjernetemperatur. Hvil kyllingen i 5 minutter, ta av plastiken og stek gylden i panne med smør. Har du ikke steamovn, brun brystene først og stek så på 170 grader til 67 grader kjernetemperatur.

Kutt endene av aspargesbønnene og kok de 1 minutt i lettsaltet vann. Avkjøl.

Finhakk resten av hvitløken. Ved servering, surr hvitløken i 1 ts smør og ha på aspargesbønnene og litt salt.

Riv blomkålen på rivjern. Stek i panne med litt smør (evt hvitløk-chiliolje) til den er mør. Rist hasselnøttene på 170 grader i ovn i 4 minutter. Rens av skallet og grovkutt.Vend disse i blomkålen rett før servering.

Kutt paprikaen i fine biter og ha å litt olje, salt og pepper. Bak i ovn på 150 grader i 3-4 minutter.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/250626519″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/250626682″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]