KRS247.no

Henter værvarsel...

Påske = lammeskank

Det tusler hånd i hånd med appelsin, krim, egg og påskenøtter. Vi snakker selvfølgelig om lammet, som står på menyen i ukens utgave av «mandagsmat». Lett å lage, sier kokken. Jeg tar gjerne en porsjon til, sier jeg.

– Bare du sier at det smaker godt, da er jeg fornøyd, sier Harald Hamre.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Lammet er ferdig tilberedt, er flott dandert på en tallerken og nærmest roper ut at jeg må smake. Så det gjør jeg. Det smaker nydelig, og det smaker påske.

– Det er viktig at lammet er mørt, og at smakene harmonerer, sier kokken.

Kokken er Harald Hamre, som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

– Lammeskank er liksom litt kokkesnadder. Det er en ruvende rett, som passer flott på en stor tallerken, sier Hamre.

Etter en tur hos slakteren bruner man de nyinnkjøpte lammeskankene i en jernkjele. Så fyller man på med grønnsaker, vann og rødvin, til man har dekket toppet av kjøttet. Så plasseres lammet i ovnen i to timer. På denne tiden rekker du både en liten skitur, en dusj og forberedelse av de andre ingrediensene.

– Denne retten er også enkel og grei å gjøre klar på forhånd. Du kan ha lammeskanken stående på kjøkkenbenken, og bare varme den opp når det snart er klart for middag, sier Hamre.

Poenget er at vi hver mandag skal vise dere enkle og gode middagsretter, slik at du slipper unna en dag med planlegging. Prøv selv, og se hva du synes.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/253747696″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/253751115″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Slik gjør du:

Lammeskank:
4 store lammeskanker
1 løk
2 mellomstore gulrøtter
½ sellerirot
¼ purreløk
2 dl rødvin
2 laubærblad
2 ss dijon sennep
Vann
Eventuelt fløte

Brun lammeskanken i varm panne med olje. Rens og grovkutt løk, gulerøtter, sellerirot og purreløk og ha dette i en jerngryte. Legg så i lammeskanken med benpipa stikkende opp. Tilsett 2 dl rødvin, 2 laubærblad og fyll opp med vann til skanken er dekket. Sett i ovn på 140 grader i ca 2 timer eller til kjøttet slipper fra beinet. Ta ut lammeskanken og sil av kraften. Ha kraften i en kjele og reduser ned til ønsket smak. Tilsett så sennep og smak til med salt, sitron og pepper.  Ønsker du en kremet saus kan du tilsette fløte når kraften er ferdig redusert.

Søtpotetpure:
4 stk søtpotet
4 ss usaltet smør
½ dl fløte

Rens og kutt søtpoteten i biter, kokes så møre i vann. Sil så av vannet og mos søtpoteten. Tilsett usaltet smør og fløte, rør sammen til glatt og smak til med salt og pepper.

Appelsinglaserte rotgrønnsaker:
2 stk gulrot
½ sellerirot
2 stk persillerot
2 stk appelsin
2 ss sukker
0,5 ts stekt sort pepper
1 ss smør

Skrell grønnsakene og kutt de i like staver. Kok opp lettsaltet vann og kok grønnsakene hver for seg til de er nesten møre. Sil av vannet. Press saften av appelsinen og ha dette i en kjele med sukker og knust sortpepper. La det småkoke til det tykner. Ved servering, varm opp appelsinsausen, rør inn smør og tilsett rotgrønnsakene. Vend godt om slik at grønnsakene blir glasert av appelsinsirupen. For en vri, tilsett 1 ss hakket koriander.

Rosenkål:
300 gr fersk rosenkål

Rens av de ytterste bladene og kok møre i lettsaltet vann.