KRS247.no

Henter værvarsel...

Kokkens favoritt tar ti minutter å lage

Piggvar spiller hovedrollen i denne utgaven av «Mandagsmat». Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør. Enkle nok til at alle skal klare å lage de, gode nok til at alle skal like dem. Og denne retten er kokkens favoritt.

– Dette er noe av det beste jeg får. Man kan bruke andre varianter av fisk i denne retten, men piggvar er favoritten, sier Harald Hamre, kjøkkensjef og daglig leder ved Vigeland Hovedgård.

Sammen med grønnsaker stekt i soya, og en smør- og pepperrotsaus tryller Harald i dag fram stekt piggvar. En flyndrefisk man kan få på kysten av Sørlandet, i tillegg til at det drives oppdrett på den i Kvinesdal. Ifølge Harme er den ville piggvaren den beste, men man skal fiske ganske lenge for å sikre seg middag. Men når man har fisken på fjøla er ikke denne retten vanskelig å få til.

– Dette er en rett vi gjerne lager når vi kommer hjem fra jobb og har litt dårlig tid. Man trenger ikke å styre noe med saus, den lager man samtidig som man steker fisken. Av smør, med smaken av pepperrot, sitron og persille. Hele retten lager man på ti minutter, og du får kjøpt ferdige fileter på fiskebrygga, sier Harald.

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/259632367″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/259632562″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]


Dette trenger du til fire porsjoner:

800 gram piggvarfilèt
200 gram smør
1 stk blomkål
1 bunt asparges
1 tommel pepperrot
1 sitron
1 bunt persille
2 spiseskje soyasaus

Slik gjør du:
Del blomkål i små buketter, skrell så av nederste del av aspargesen.

Kok opp vann og tilsett salt. Kok først blomkålen til nesten mør. Legg over i isvann for rask nedkjøling, gjør så samme med aspargesen. Når grønnsakene er kalde legg de på klede.

Kutt så fisken i fire eller åtte like biter. Stek i godt varmet panne med nøytral olje på en side til fin stekeskorpe. Trekk pannen av varmen og tilsett 2 ss smør. Bruk rivjern og riv 1 ss pepperrot og skallet av 1\4 sitron på det fineste på jernet over fisken. Tilsett så 2 ss finhakket persille og øs over fisken til den er gjennomvarm. La fisken ligge med samme siden ned under hele prosessen. Ta ut av pannen når ferdig. Smak til stekesjyen i panne med litt sitronsaft og salt\ pepper til ønsket smak.

Smelt 2 ss smør og 2 ss soya til det bruser i en kjele. Tilsett grønnsakene og vend til de er varme.

Anrett og server!