Den matretten som vi i dag kjenner som sushi, er egentlig gatemat fra Tokyo. Det kom til i Edo-perioden (1603–1868). I mer enn to hundre år hadde japanerne anvendt eddik for å modne risen, og de oppdaget at risen fikk bedre smak av dette.
Omkring 1850 fikk sushi gjennombrudd da kokken Hinaya Yohei serverte biter av rå fisk oppå en liten pute av ris i sin egen sushikiosk i Tokyo. Travle og sultne japanere spiste de små munnfulle delikatesserettene og i kort tid etter ble suksessen kopiert. Først mer enn 140 år etter at den første sushibiten ble tilberedt, ble sushirestauranter med samlebånd dannet og nå er sushi en av de mest profilerte av det tradisjonelle japanske kjøkkenet.
Det er mange matentusiaster og sjømat-elskere som ønsker en liten forandring fra stekte fiskepinner eller ferdiglaget “fersk” fiskegrateng som inneholder 18% fisk fra butikken. Sushi kan være en deilig endring i den daglige matkosten som preges av liten lyst og tid. Du trenger ikke å være sushi-kokk eller en matnerd som meg for å lage noe som smaker og fornyer ganen, slik rå fisk med ris kan gjøre.
Sushi serveres normalt med wasabi, syltet ingefær og soyasaus. Eddiken i sushi-risen gjør at bakterieveksten hemmes, i tillegg til å gi et hint av mersmak. Man regulerer selv styrken med hvor mye wasabi og soyasaus man spiser det med.
Normalt selges sushi i Norge med smørfisk (escolar), kamskjell, laks, kokt scampi, kokt krabbe, crabsticks, tunfisk og kveite, ål og blekksprut men kan serveres med det meste av sjømat. Kjøtt kan også brukes som kan brennes med en liten gassbrenner som ogå gir både smak og aroma. (Saken fortsetter under bildet)
Ovenfor viser jeg noen av ingrediensene som ble brukt til min makisushi middag.
Har du ingen elller liten erfaring med sushi anbefaler jeg at du starter med det letteste av maki variantene. Du kan få mange gode tips fra sushi bøker og gode enkle filmsnuter på youtube. Makirull er noe du kan gjøre ferdig før gjestene dine kommer, men det er også en artig matrett du kan lage sammen med famillie og venner. Du velger selv ingrediensene og kombinasjoner du mener smaker godt sammen.
300 g lakse filet, uten skinn og bein Til sushi risen Håper at dette mat tipset hjelper deg å komme i gang og gir deg stor matglede og mange, gode hjemmelagde sushi middager. Se forøvrig bildeserie til høyre. Alle bilder er tatt av Andrés Michel
Slik gjør du:
4 dl sushiris
1 ss sukker
0,5 ts salt
0,25 dl riseddik
Marinade
Marinade til sushi kan du også kjøpe ferdig i butikken, og kalles «Sushi seasoning».
0,5 stk agurk
0,5 stk avokado
4 ark noritang
1 ts wasabi
Prøv å ikke mose risen når du legger den på noritarket. Den skal være luftig i kosistensen.
Utstyr:
Bambusmatte med plastfolie og ikke minst en skarp kjøkkenkniv.