KRS247.no

Henter værvarsel...

Grillmat kan gi matforgiftning

Grillen blir nok brukt flittig hos de fleste av oss i løpet av sommeren. Varme, lyse kvelder innbyr til grilling og middager på terrassen eller ute i det fri.

Men sommervarmen krever at vi er ekstra nøye med håndtering av mat. Kjøtt på grillen kan også by på utfordringer, for ikke alle tenker på at kjøttet ofte må være gjennomstekt før det serveres. Dårlig steking av kjøtt kan dessverre gjøre oss syke i form av matforgiftning.

– I forbindelse med grilling er det i hovedsak to grupper av skadelige stoffer som kan dannes i maten. Flere av disse stoffene kan forårsake kreft ved at det skader arvematerialet. Og derfor skal vi være passe på å ikke få i oss for mange av disse. Disse stoffene har i hovedsak sammenheng med høy temperatur på maten og flammer eller røyk som kommer i forbindelse med tilbereding. Ved grilling så blir ofte håndteringen av maten mer kreativ. Det er ikke like lett å få gjennomstekt maten på en grill hvor man har mindre kontroll på varmen, enn det man har i en ovn eller på ei panne. Det sier Karin Lillebostad som er seniorinspektør i Mattilsynet for Vest-Agder til KRS247.

For å unngå å bli syke, så er det viktige ting å tenke på når kjøtt skal på grillen, i følge mattilsynet.

–  Som en generell regel bør alt fjørfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser gjennomstekes. Rå farseprodukter er dårlig egnet på grill fordi de er så vanskelig å gjennomsteke, slik at det oppnås en kjernetemperatur på minimum 75 grader. Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er der bakteriene finnes på kjøttet.

Også hygiene er viktig.

– Ja, både håndhygiene og hygiene i forhold til håndtering av maten. Bruk rene redskaper. Det vil si ikke bruk samme redskap til salat og ferdig grillet mat, som du bruker til rått kjøtt. Ute i det fri er det sjelden tilgang på rent vann, så da er det et godt tips å ta med desinfiserende våtserviett eller et hånddesinfeksjonsmiddel. Husk også å oppbevare maten kaldt frem til grilling, for eksempel i en kjølebag, avslutter Lillebostad.

Når det gjelder grilling med kull, er det viktig å vente til grillen er klar. For å sikre at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm skal du vente med å grille til kullet er glødende, og har fått en grå overflate. Da er grillen klar.

De vanligste årsakene til matforgiftning ved grilling:
Utilstrekkelig oppvarming.

Sen nedkjøling.

Lagring ved for høy kjøletemperatur.

At varmebehandlet mat blir forurenset av rått kjøtt.

Slurv med renhold.

(Kilde: matportalen.no)

Slik reduserer du dannelse av helseskadelige stoffer ved grilling:
Sørg for rene lavasteiner i gassgrillen (sjekk bruksanvisningen eller kontakt produsenten av grillen for råd mht rengjøring).

Ikke grill på flammene: Unngå å la flammer komme i direkte kontakt med maten. Grillingen bør først starte når kullet er glødende og grått på utsiden.

Unngå at fett fra grillmaten drypper ned i grillen. Dette forårsaker røyk som tilfører maten PAH. Bruk stekebrett eller folie som hindrer fett å dryppe ned.

Grill mindre fettrik mat.

Grill ved lavere temperatur over lengre tid.

Plasser maten lenger vekk fra grillkull-/grillelement.

Vend maten flere ganger under steking/grilling.

Grill større kjøttstykker slik at overflaten blir mindre i forhold til volum.

Mariner kjøtt på forhånd eller forkok i mikrobølgeovn.

Sørg for god lufttilførsel under grillingen.

Unngå å bruke oppsamlet stekesjy til saus.

(Kilde: matportalen.no)