KRS247.no

Henter værvarsel...

Flere velger fisk og vegetarbasert mat

At vi nordmenn fokuserer mer på det sunne er det ingen tvil om. For stadig flere er både trening og sunn mat ett viktig fokus. I matbransjen merker mange at både fisk og vegtarmat velges fremfor de tunge kjøttrettene.

Restauranten Tilstede Mat og Mer i Kristiansand har valgt å ha en meny med kun fisk og vegetarmat, og de merker at stadig flere gjerne erstatter kjøttet. Utfordringen er hele tiden å lage retter som smaker, om ikke helt likt, men som likevel kan gi assosiasjoner til retter man kjenner godt. Benjamin Dogan er kjøkkensjef for- og eier av Tilstede Mat og Mer. Han er helt klar på at man ofte vil ha mat man føler man kjenner til.

– Ofte er konsistensen på vegetarmat annerledes, og den har ikke den tyggemotstanden som man har når man spiser kjøtt. Utfordringen vår blir da å lage noe som kan være mest mulig likt. Minnene sitter i bakhodet, og det er det man har spist når man var liten man vil ha. Det er her vi kan overraske kundene våre, og jeg opplever stadig at kunder blir positivt overrasket når de smaker maten her. Det er de færreste som savner kjøttet, sier Dogan.

Mange nordmenn begynner også å prøve seg med litt vegetarmat på grillen, og er man nybegynner, har Dogan tips om hva man kan prøve seg på.

– Grill grønnsaker, masse grønnsaker! Kanskje kan man seg hjemmelaget salsa, og hvorfor ikke en vegetarburger. En vegetarburger erstatter kjøttet eller fisken, og den gir litt tyggemotstand. Det finnes i dag mange ulike blogger man kan lese, og få mange gode tips som nybegynner, kan kjøkkensjefen fortelle.

– Skal man grille fisk, så er nok jeg mest glad i hvit fisk. Laks som de fleste nordmenn nok griller mest er også en veldig god fisk på grillen, men det må ikke være oppdrettslaks.

Benjamin Dogan er ikke i tvil om at de aller fleste vil bli positivt overrasket over vegetarmat om man ennå ikke har prøvd det, og han er sikker på at han kan overbevise de fleste som kommer inn i resturanten, også store sterke menn som helst vil ha kjøtt.

– Mike Tyson er ett godt eksempel på at store, sterke menn også er vegeterianere, og stadig flere kamerater kommer hit for å spise vegetar. Vi serverer nok aller mest wraps, og tortillas. Vegetarburgere serveres også mye, og de lages blant annet på kikerter. Det viktige er smakene, og det skal være mye smak, avslutter Dogan.

Hør hele interjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/219052056″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]