Annonse

Enkel og nydelig lakseoppskrift


Hver mandag lages det mat i "Våkn Opp". Harald Hamre kokkelerer, Ann Helen smaker. (Foto: Trine Kaspara Nilsen)

Stekt laks med bacon- og brokkolisalat, med saus av Sandefjordsmør, er første matrett ut i den nye spalten «Mandagsmat». Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør. Enkle nok til at alle skal klare å lage de, gode nok til at alle skal like dem.

– Dette er mellom 2 og 3, sier Harald Hamre, kjøkkensjef og daglig leder ved Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Det svarer han når jeg spør ham om hvor vanskelig retten er å lage, på en skala fra 1 til 10. For poenget er jo at vi hver mandag skal vise dere enkle og gode middagsretter, slik at du slipper unna en dag med planlegging. Og jeg kan love deg at dette er en rett du bør prøve.

– Laksen er jo litt folkelig og en av de rimeligere variantene vi har, så jeg mener den passer fint på en tirsdag. Denne retten bruker du maks en halv time på, det går ikke an å bruke så mye mer. Men pass på at du gjør klar alle tingene før du setter laksen i ovnen, slik at ikke laksen blir overstekt, sier Hamre.

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.

laks

Vil du lage denne deilige middagsretten, er det bare å følge oppskriften nedenfor:

Dette trenger du til fire porsjoner:
800 gr laksefilet
1 stk brokkoli
1 boks mais
100 gr bacon
2 stk sjalottløk
1 ts grov sennep(kan sløyfes)
2 ss creme fraiche
2 ss solsikkekjerner
2 dl fløte
100 gr smør
1 sitron

Dette gjør du:
Ta av skinnet og bein på laksen. Del i fire biter. Ha salt og pepper på laksen og stek den gylden i varm panne på en side. Legg over på stekebrett. Stekes ferdig i ovn 5-8 minutt på 180 grader.

Kutt brokkoli i små fine buketter og kok møre i lettsaltet vann. Tas ut av vannet og legges i blandebolle.

Kutt baconet i små terninger og stek det sprøtt. Hell av overflødig fett og ha baconet oppi med brokkolien.

Skrell sjalottløk og del i tynne skiver. Stekes blank i kjele med litt olje.

Rist solsikkekjerner i tørr panne eller fire minutt i ovn på 180 grader.

Tilsett løk, solsikkekjerner, mais, creme fraiche og grov sennep i bollen. Bland sammen og smak til med litt salt og pepper.

Kok opp fløten og la småkoke til 1\3 er kokt bort. Pisk inn små terninger av smør, en etter en. Stavmikser kan brukes. Smak til med salt, pepper og litt frisk sitronsaft. Sausen kan smakes til med urter, grov sennep, lakserogn eller annet. Bruk fantasien

Kan serveres med ris, poteter eller pasta.

Bon appetitt!

Hør hele matpraten her:
Annonse
Legg igjen en kommentar

Har du en mening om denne saken?

KRS247 ønsker en åpen og saklig debatt. Her kan du fritt komme med dine synspunkter, men vi krever en respektfull og saklig tone og ber om at du holder deg til sak. Trakassering, hatske utfall og trusler aksepteres ikke. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Du må bruke ditt egentlige navn, falske profiler vil bli utestengt. Før du publiserer - tenk gjennom at mange kan se hva du skriver.

kommentarer