KRS247.no

Henter værvarsel...

En smak av biff og Stroganoff

Harald Hamre på kjøkkenet, i sitt rette element. Foto: Ann Helen Gjerde.

I dag trenger du ikke fancy kjøtt og fem timer til rådighet, biff Stroganoff er dagens rett i «Mandagsmat». Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør. Enkle nok til at alle skal klare å lage de, gode nok til at alle skal like dem. Men du må lage den fra bunnen av.

– Det kan man ikke, dette er enkelt å lage. En litt mektig hverdagsrett som man kan servere det med ris, poteter eller brød. Så kan man lage mye, slik at man bare kan ta det opp fra fryseren en dag man ikke orker å lage middag. Da kan man bare tilsette litt ekstra grønnsaker når man skal sise det. Det sier Harald Hamre, kokk og kjøkkensjef på Vigeland Hovedgård.

Jeg står på kjøkkenet til Hamre og kikker på ingrediensene til ukens rett. Kokken lover at dette både blir en smakfull og enkel rett å lage, med kjøtt som gir god kraft.

– Her bruker man ikke det dyre og fine kjøttet, men du kan bruke lår, bog og nakke. Ikke ytre- eller indrefilèt, men det kjøttet som tåler litt mer koking. Hvis man bruker indrefilèt må man ha kraft i tillegg, her lager vi kraft av kjøttet, sier Hamre.

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.


Nå får Harald hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.

Hør hvor enkelt det er:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258414062″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258414213″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Dette trenger du:
800 gr mørbrad av okse
1 løk
1 rød paprika
2 ss tomatpurè
1 kinesisk hvitløk eller 2 fedd vanlig hvitløk
200 gr champignon
1 rød chili
4 dl fløte

Slik gjør du:
Kutt kjøttet i terninger og brun det i varm panne med olje. Ha så kjøttet i kjele og dekk med vann. La koke til mørt, ca 1 time.
Sil så av vannet og kok dette til halvparten.
Finkutt halve løken, hvitløk og chili i terninger. Stek dette gyldent i kjele og tilsett tomatpurè. La dette surre i 1 minutt før du tilsetter kraften fra kjøttkokingen. La dette koke i ca 10 minutt til god smak.
Tilsett fløten og la småkoke i 10 minutter til. Jevn sausen med maizenna til fin konsistens.
Kutt resten av løken, sopp og paprika i fine biter og stek dette kjapt i panne.
Tilsett kjøtt og grønnsaker i sausen og kok opp.
Smak til og server med ris, potetmos eller kokte poteter.

Bon appetitt!