KRS247.no

Henter værvarsel...

Det viktigste er hva man spiser, ikke når

Mange av oss blir litt forvirret når det kommet til dette med å spise frokost. Må man spise frokost, eller kan man hoppe over den med god samvittighet? Fagfolk er til tider ganske uenige i dette med viktigheten av frokost.

Hege Hushovd er kostholdsveileder, og mener at det ikke finnes et svar på dette fordi vi er så veldig ulike.

frokost1

Kostholdsveileder, Hege Hushovd (Foto: Ingvill Rimstad Simonsen)

– Frokost er ikke nødvendig, men det gir oss en god start. Om man ikke orker frokost med en gang om morgenen, så kan man vente til man føler seg klar til å spise, sier hun.

Det viktigste er ikke når man spiser, men hva man spiser og hvor mye man spiser. En god frokost gir kroppen energi, vi føler oss mer opplagt, mer konsentrert og vi presterer bedre i hverdagen.

For mange som hopper over frokosten, kan det bety dårlige valg utover dagen. Mange kompenserer med å spise usunn mat, og en pølse på en bensinstasjon er et valg mange sikkert kjenner til når sulten melder seg.

– Mange som hopper over frokosten kompenserer nok med usunne valg av mat utover dagen. Noen er strukturerte og spiser sunt, men det er veldig lett å velge usunt når man blir sulten. Dersom man merker at man tar dårlige matvalg, så vil jeg absolutt anbefale at man spiser en god frokost før man starter dagen. Det er spesielt viktig at barn spiser en god frokost siden de er under utvikling, sier kostholdsveilederen.

Hege Hushovd sier det er viktig å spise regelmessig, og for de fleste er det viktig å ha ett stabilt blodsukker. Ett stabilt blodsukker er viktig for at hjernen, og kroppen skal fungerer best mulig. Ett ustabilt blodsukker kan gi økt matlyst, og søtsug.

– Det er viktig at man prøver å spise reglemessig, og da gjerne hver 3-4 time. Det er også da viktig at man får i seg proteiner, sunt fett, og langsomme karbohydrater. Da har kroppen mer energi å gå på. En god frokost består av grovt brød, eller knekkebrød, og da gjerne med magert kjøttpålegg, eller egg. Havregryn med bær er veldig bra, en god smootie, eller magre meieriprodukter. Det viktige er at man unngår sukkertoppinger, og ikke går i frokostblandingsfella, avslutter Hushovd.