KRS247.no

Henter værvarsel...

Det må ikke alltid være sunt, men det må være godt

Det er torsken og ertene som gjør at ukens rett i «Mandagsmat» blir litt sunnere. Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør, og i dag slår vi til med fish and chips. Fritert mat, ikke det sunneste man kan spise, men veldig godt.

– Det er viktig å kose seg av og til, også. Det sier Harald Hamre, kokk og kjøkkensjef på Vigeland Hovedgård

Jeg står på kjøkkenet til Hamre og kikker på ingrediensene til ukens rett. Kokken lover at dette både blir en smakfull og enkel rett å lage.

– Det er veldig mange forskjellige varianter av dette, men vi lager en tradisjonell variant. Med torskefilet, remulade, ertepurè og hjemmelaget pommes frites. Jeg bruker fersk torsk, som jeg lar ligge med grovsalt i 7 til 13 minutter. Da blir fisken fastere og mer smakfull. Så har vi friske og grønne erter som gir en fin farge, sier Hamre.

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris. Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.

Videre skal torsken dyppes i en røre som blant annet inneholder øl, få ligge noen minutter i frityrgryta før den ender opp på tallerkenen. Her går det, i følge kokken fiont an å bruke en vanlig gryte, bare husk at oljen bør tåle varme. Sammen med den friske fargen av ertene, avispapiret med potetene og den hjemmelagde remuladen blir dette en flott rett på tallerkenen. Og ikke minst, enkel og veldig god.

Dette trenger du til fire porsjoner:
800 gr torskefilet, uten skinn og ben
200 gr rismel
200 gr hvetemel
1 ss akasiehonning
1 ts bakepulver
300 ml vann
300 ml øl
5 dl majones
1 stor sylteagurk
1\2 løk
1 sitron
litt persille
1 kg bakepotet
0,5 kg frosne erter
3 ss smør
Olje til fritering

Slik gjør du:
Bland frityrrøren sammen, og til den blir helt glatt. Røren inneholder rismel, hvetemel, akasiehonning, bakepulver, vann og øl. Sett så denne kjølig.
Skrell og kutt bakepotetene i like staver. Kok i lettsaltet vann til de er nesten helt møre. Kjøl potetstavene ned og legg de på et kjøkkenhåndkle. Fritèr så i olje på 170 grader like før servering.
Kok ertene møre i vann, sil av vannet, tilsett 3 ss smør, og mos sammen med stavmikser eller stapper. 1 dl melk kan tilsettes hvis litt løsere ertepurè ønskes. Smak til med salt og pepper.
Finhakk løk, persille og sylteagurk. Bland dette i majonesen. Smak til med salt, pepper og litt friskpresset sitron.
Legg torsken på litt grovsalt i 7-12 minutter, kommer an på tykkelse. Skyll og tørk av fisken, og kutt så fisken i passe biter.Vend fisken en gang i rismel, så i frityrrøren. Ha rett i frityr og fritèr til sprø og gylden.

Server gjerne med eddik og noen sitronskiver. Bon appetitt!

Ikke vanskelig å lage, bare hør her:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/251789192″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Slik smate retten:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/251789273″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]