KRS247.no

Henter værvarsel...

Det er på høy tid med skrei

Ovnsbakt skrei med eggesmør, mandelpotet- og sellerirotpuré er fjerde matrett ut i vår faste spalte, «Mandagsmat». Hver mandag lages det en ny middagsrett i morgensendingen på Radio Sør. Enkle nok til at alle skal klare å lage de, gode nok til at alle skal like dem. Og denne retten anbefaler jeg deg virkelig å prøve ut.

– På grunn av stekingen av torsken kunne jeg lagt meg på rundt fem, men ellers er tilbehøret ikke noe problem. Så mellom tre og fire, sier Harald Hamre, kjøkkensjef og daglig leder ved Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Harald Hamre i sitt rette element, kjøkkenet på Vigeland Hovedgård.

Det svarer han når jeg spør ham om hvor vanskelig retten er å lage, på en skala fra 1 til 10. For poenget er jo at vi hver mandag skal vise dere enkle og gode middagsretter, slik at du slipper unna en dag med planlegging. Denne retten passer i følge Hamre godt på en torsdag, og sesongen tilsier at man burde prøve skreien nå.

– Nå er vi midt i sesongen, så jeg tenker at vi må prøve oss på skrei i dag. Det er jo en torskefisk som kommer inn for å gyte på denne tiden. Den er hvit, fast og fin i kjøttet, et fantastisk produkt. Vi er jo vant til kysttorsken her på Sørlandet, og får du ikke tak i skrei så kan du kjøpe kysttorsk.

Kokken mener denne retten passer godt på en torsdag, selv om den kanskje er fin nok til å serveres som helgemat. Med alle ingrediensene på tallerkenen ser den ganske så fancy ut, men den skal ikke være så vanskelig. Bare husk at du ikke må salte potetene før du har fått riktig konsistens på pureen.

-Da blir det en slags tyggispuré. Hvis man rører mye i en puré med salt vil man se det ganske kjapt, sier Hamre.IMG_6066

Harald Hamre er kokken som hver mandag gir oss inspirasjon til hva vi kan ha til middag. Han startet sin karriere på Snadderkiosken, og er nå kjøkkensjef og daglig leder på Vigeland Hovedgård. I mellom der har han blant annet jobbet på Theatercafeen, vært soussjef på Hansken og Statholdergaarden, og jobbet som kokk i Paris.

Nå får han hver uke besøk av meg på kjøkkenet sitt. Han lager mat, jeg tar med meg opptakeren og lager radio, og deretter legger jeg ut oppskrift og bilder her.Skrei

Vil du lage denne deilige middagsretten, er det bare å følge oppskriften nedenfor:

Dette trenger du til fire porsjoner:
800 gram torskefilet
600 gr skrelt mandelpotet
100 gram skrelt sellerirot
150 gr smør
1 liten bunt persille
4 egg

Slik gjør du:
Del mandelpotet og selleri i grove biter og ha i en kjele med vann. Kok til de er møre.
Tilsett 50 gr smør i terninger og mos det sammen med en potetstapper. Litt fløte eller melk kan tilsettes hvis litt løsere konsistens ønskes. Smak til med salt og pepper til slutt.

Strø et tynt lag med havsalt over torskefileten (på kjøttsiden) og la det ligge i 12 minutter. Skyll av saltet og tørk fileten med et rent kjøkkenhåndkle. Del den i 4 like biter.
Hvis du drar til en god fiskehandler får du torskefilet uten ben hvis du spør de hyggelige fiskerne. Eller fileter selv, hvis du tør.
Legg litt smør i en ildfast form og legg torsken oppå med skinnsiden opp.
Stek i 8-12 minutter i ovnen på 180 grader. Skinnet løftes lett av når fisken er stekt.
Kok eggene hardkokte (11-12 minutt). Ta av skallet og kutt eggene i biter.
Hakk persillen. Smelt så de siste 100 gr med smør og rør inn egg og persille.1 ss soyasaus kan tilsettes i smøret hvis en vri ønskes.

Som tilbehør kan kokte grønnsaker være fint, eller en litt syrlig rødløkskompott.
Bon Appetitt!

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/245996307″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/245996309″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]