KRS247.no

Henter værvarsel...

Deilig – rett og slett!

En gang i blant får man lyst til å unne seg noe godt. Å lage noe som er smakfullt uten at det ”koster skjorta” eller at det tar for lang tid for å få det til. Det som inspirerer og motiverer meg til å lage mat er å prate om det, og i dette tilfellet besøkte jeg min venn Ali Moudnib i hans nye restaurant Le Monde Tapas.

Noen ganger blir jeg sulten på en god porsjon matfilosofi, og Ali er en god og lun kokk å gå til. Han har hatt hodet ned i gryta i mange år, og likevel ”holder han koken”.

Det var spesielt for meg å høre Ali forklare sine tanker rundt det som gir ham matglede og oppmuntring til å ivareta sitt fokus og motivasjon. Spesielt under hektiske hverdager som eier av tre restauranter, i tillegg til å være familiemann.

– Matlaging er som å komponere musikk, sier han.

– Du må være mentalt innstilt på å lage mat med kjærlighet for at det skal bli vellykket, og ingrediensene er som noter du bruker for å komponere dine retter. Er du ikke mentalt innstilt til å lage god mat, så kan du like godt la være. For det andre, og ikke minst det viktigste, er å ha en familie som støtter og har forståelse for dine drømmer, og som bidrar til å realisere dem.

En poetisk tilnærming til mat er en nærmest logisk følelse for mange kokker som Ali. Det er vanskelig å forklare på annen måte enn at det er en personlig beskrivelse av det forholdet man har til sitt arbeid, som igjen påvirker alle hendelser og beslutninger man tar sammen med familien og som individ. Jeg tror at alle kan nå sine mål i livet, men vi må skape forutsetningene sammen med våre nærmeste. Mennesker har et enormt og uutømmelig potensiale, og med familiens støtte og forståelse har vi den største kilden for motivasjon og de beste muligheter for å lykkes.

Det er essensielt å ha en inspirasjonskilde for å holde ut under det konstante press og stress som kommer av å være i denne bransjen. Det er typisk for kokker å dele tanker om mat og opplevelser hver gang vi treffes. En utveksling av detaljerte ”krigshistorier ” og meninger over en kopp kaffe eller «et par» øl er den beste terapi vi kokker kan få i hverdagen.

Etter min prat med Ali var det et naturlig valg å gå «mediterranean style». Kanskje ikke tapas denne gangen, men italiensk, siden det faller under samme kategori. Jeg får nok ta tapas neste gang jeg er på besøk hos Ali, og da kan vi kanskje lage det sammen.

Pasta, skalldyr og salsa sammen med en god hvitvin er alltid en perfekt kombinasjon. Folk flest tenker sommeridyll når blåskjell, fisk og annen sjømat står på menyen, men den beste årstid for å spise fisk og skalldyr er om vinteren. Det er ikke alle som er klar over at vinteren er sesong for skalldyr. Eksempelvis er blåskjell og reker nå på sitt aller beste. Det iskalde vannet gjør at algene forsvinner og derved bedrer levevilkårene i sjøen.

Pasta
Arkeologiske utgravinger har funnet pasta fra ca. år 2000 f.Kr nær landsbyen Lajia ved elven Huang He i Kina. Pastaen som ble funnet lå begravet under en leirkrukke som lå opp – ned. Noen kilder sier at det var Marco Polo som brakte pastaen med seg fra Østen til Italia på 1200-tallet gjennom Silkeveien, men dette later til å være usannsynlig på grunn av flere arkeologiske funn i Italia. Det er mange kilder som hevder hvor pastaen stammer fra, og trolig har pasta oppstått flere steder i verden, uavhengig av hverandre. Dette er nok intet konkret svar på opprinnelsen av pasta, men vi gjenkjenner den som italiensk husmannskost.

Hvis du spør meg om hvilken pastarett jeg foretrekker, ville jeg ha svart Pasta marinara. En saftig og smakfull rett som har alle ingredienser for en vellykket middag. For de som elsker skalldyr, er dette noe for dem. Min vinanbefaling til retten er Lunae Colli di Luni Vermentino 2013.

Pasta Marinara

andrebilde1

Ovenfor viser jeg ingrediensene som ble brukt til min Pasta marinara. Tilberedningstiden er på 20 til 25 minutter


Ingredienser:

Olivenolje, ekstra for å blande

1 fedd hvitløk, og ½ løk finhakket
3 ansjosfileter
½ kopp hakkede tomater i boks og 1 fersk tomat i terninger
200 ml tørr hvitvin
200 g tagliatelle eller spaghetti
70 g blåskjell, (renset)
1 stk akkar hel(tube).

Tips: Du finner ferdigrenset akkar i frysedisken på de fleste Asia-butikker

Rens og kutt akkar- tubene på langs ca. 2 cm bredde

10 stk kongereker, (renset)
Bladpersille og revet parmesan

Tips: Du kan kjøpe marinara/seafood- mix i Asia-butikker. Du finner dem i frysedisken

 

Slik gjør du:

Trinn 1
Varm 2 ss olje i en stor stekepanne over middels lav varme og tilsett hvitløk og ansjos. Kok og rør i 1-2 minutter til ansjosen har smeltet. Legg i tomater og vin og få det til å småkoke, deretter reduser varmen til lav varme og la det putre i ca. 20 minutter til den er litt redusert.

Trinn 2
I mellomtiden kokes pastaen i en stor kjele i saltet vann i henhold til anvisningene på pakken. Sil ut vannet, deretter heller du pastaen tilbake i pannen og drysser i litt olivenolje.

Trinn 3
Legg blåskjellene i pannen med tomatsausen, dekk og kok i 1 minutt, rist kjelen av og til. Tilsett resten av sjømaten og kok i ytterligere 2-3 minutter til marinara- mixen og rekene er gjennomstekt, og blåskjellene har åpnet seg (kast alle blåskjellene som ikke har åpnet seg etter dette tidspunktet). Smak til med havsalt (eller Maldon-salt) og nykvernet sort pepper. Tilsett drenert pasta, og bland alt sammen, fordel retten blant bollene og server pyntet med hakket persille.