KRS247.no

Henter værvarsel...

Dårlig sommer gir mye kantareller

Skogens gull blir den kalt, og den er nok en av våre mest populære, og mest spiste sopptyper.

Noen tenker at det er litt tidlig ennå, men med en dårlig sommer med mye fuktighet, er det ikke uvanlig at kantarellsesongen starter i juli.

Slik sommeren har frestått på Sørlandet i år, er sesongen allerde i gang. Og det ser ut å bli en svært lovende kantarellsesong i år. Barb Lambrecht Wang er soppsakkyndig og styremedlem i  Norges sopp- og nyttevekstforbund. Hun kan fortelle at det er fullt mulig å finne kantareller i Kristiansandsområdet nå.

Barb Lambrecht Wang

Barb Lambrecht Wang (Foto: Heidi Rosander Lund)

– Kantarellen er ikke kresen, men den må være i nærheten av trær. Der det for eksempel har vært hogget ned trær, der dør kantarellene. Soppen trives ved bartrær, lauvtrær, mose, og også i blåbærlyngen. Dersom man ikke får frost, og heller ikke langvarig tørke, så kan man finne kantareller både i september, og oktober. Har man veldig flaks, så kan man også finne kantareller i november.

For andre sopptyper, så er det nok litt tidlig ennå, men det har så vidt begynt å komme litt.

Har man først funnet ett godt kantarellsted, så forblir stedet som oftest en hemmelighet. Det er ytterst få som deler stedene sine med andre. I følge Wang, så er det ikke vanskelig å finne kantarellen.

– Man må ha øynene med seg og fokusere riktig. Ett godt tips til steder man kan lete er ofte langs stier og gamle skogsstiveier. Start med å lete i en stikant, eller en veikant, så er jeg ganske sikker på at man vil finne kantareller.

Utover høsten vil den lokale soppforeningen, «Blomkålsoppen» ha flere turer hvor man i tillegg til å plukke sopp også kan få soppen kontrollert. Kantarellen er for de fleste en sopp man gjenkjenner, og er sikker på, men Barb råder de som ikke vet helt sikkert hvordan kantarellen ser ut til å ta med seg noen som med sikkerhet kjenner til den.

Hør hele intervjuet her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/218036151″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]