KRS247.no

Henter værvarsel...

Åpner kulturkafé med sosialt fokus

I de gamle lokalene til Zarinas vegg i vegg med Natvigs brukthandel er det fredag åpning for et helt spesielt spisested der maten kommer i andre rekke.

– Café Mestizo er jo da byens kulturkafé. Vi skal ha et bredt tilbud og egentlig bare trekke med oss konseptet som vi hadde i Oslo hvor vi hadde mange ulike arrangementer. Det er mye musikk, mye konserter også er det gratis. Og vi har for eksempel et konsept der vi inviterer til åpen scene, slik at både lokale musikere og folk utenbys kan komme og bare rett opp på scenen. Så det konseptet skal vi utvikle som «Bohem-torsdag» («jueves de de bohemia», red. anm.), forteller Cecilie Lønn til KRS247 og understreker at det noen ganger kan bli tatt inngangspenger for artister.

Ble startet i 2004

Hun startet konseptet Mestizo sammen med ektemannen Patricio Silva fra Chile i 2004. Det startet som klasseromsundervisning i norsk og spansk og etter hvert som årene gikk ønsket de et eget lokale de kunne holde kurs og invitere til sosiale samlinger som kunne blande sammen europeisk og latinamerikansk kultur.

Etablerte seg i Oslo i 2015

I 2015 ble Café Mestizo etablert midt i Oslo og nå som sørlendingen Lønn har fått viljen sin om å flytte tilbake til Kristiansand, vil konseptet bli savnet i hovedstaden.

– De protesterer og gråter litt, men så ønsker de oss lykke til, ler Cecilie Lønn før hun forteller at det er noen fra Oslo som vil ta turen til Kristiansand.

– Vi har noen musikere som sier «Vi kommer, vi støtter dere videre», fordi Café Mestizo er liksom ikke kommersielt i vanlig forstand. Det er bygget opp over et enormt nettverk og vennskap, og folk som støtter oss. Fordi vi hadde aldri klart det hvis ikke. Folk er utrolige og bidrar med det de kan og stiller opp både praktisk og med sin musikk og sånn, så derfor føler vi jo det at dette ikke er en vanlig kafé hvor du kommer for å drikke kaffe og spise kake, men det handler om at folk føler at de har et miljø, sier Lønn.

Åpningsfest fredag

Selve åpningen skjer på fredag kl. 18:00 med en skikkelig gratis åpningsfest.

– Først starter det med noen lokale musikkrefter her fra Kristiansand, gode venner og fantastiske musikere også får vi flydd inn noen fra Alicante en helt utrolig duo. Også kommer også Chris Padrino, som mange kjenner her fra byen som presten i sort kappe. Som mange kanskje kjenner igjen fra bybildet og intervjuer.

– Hva så med maten?
– Vi skal selvfølgelig ha empanadas fordi det er veldig kjent som en chilensk og latinamerikansk rett, albondigas eller kjøttboller som det kalles i Norge i en spesiell saus. Vi lager tortilla de patatas, også lager vi mole fra Mexico. Mole er en blanding av cirka 32 produkter der er inkludert forskjellige typer nøtter og forskjellige typer chili og sjokolade, forteller Patricio Silva.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/328127194″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]