KRS247.no

Henter værvarsel...

Svevestøvnivået øker med finværet

Kommunen og Vegvesenet har som prioritet å hindre svevestøv på finværsdager. Likevel viser data fra målestasjoner i Kristiansand at man likevel er oppe på høye nivåer av det skadelige støvet.

Tørre veier og lite vind gjør konsentrasjonen av såkalte PM10-artikler høyere enn vanlig i store byer, selv om det er et forholdsvis lite problem i Kristiansand kontra andre storbyer som Stavanger og Bergen.

PM10 er den internasjonale betegnelsen på svevestøv, og er en form av støv og består av partikler som svever i luften en viss tid i motsetning til nedfallsstøv. Svevestøv variere betydelig med hensyn til form, overflateegenskaper, kjemisk sammensetning og metaller og organiske stoffer som er bundet til partiklene. Svevestøvet kan bestå av partikler fra forbrenningsprosesser, mineralpartikler og partikler dannet ved kjemiske reaksjoner i atmosfæren. Høye konsentrasjoner kan være skadelige for mennesker.

Alena Bohackova. FOTO: Svein Tybakken, Kristiansand kommunes nettsider

Alena Bohackova. FOTO: Svein Tybakken, Kristiansand kommunes nettsider

– Det er vanskelig å si hvilket nivå som er helsefarlig, fordi det kan være så individuelt. Folk med luftveissykdommer eller hjerte- og karsykdommer vil merke svevestøvet ved lavere verdier enn andre, forteller rådgiver i Kristiansand kommune Alena Bohackova.

Hun forteller at kommunen og Vegvesenet har mye fokus på å holde svevestøvkonsentrasjonen nede. Kommunen lykkes i veldig stor grad å holde svevestøvverdiene under det som ansees som helseskadelig, skal vi tro Bohackova.

– Vi holder oss stort sett godt under de grenseverdiene som er i forurensningsforskriften, sier Bohackova.

Effektiv feiing

Vegvesenet har økt fokus på å feie veier når det er tørt i veibanen, for å fjerne det svevestøvet som etter hvert faller ned på bakken slik at det ikke virvles opp i luften igjen.

– De har feid Vestre Strandgate i dag tidlig, og de har feid mye i tunneler for å holde svevestøvmengden så lav som overhodet mulig, forteller Bohackova.

Hør hele intervjuet med rådgiveren her.

 

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/189461530″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

 

Data fra luftmålestasjonen ved Gartnerløkka viser svevestøvkonsentrasjonen i lufta. Grafen er hentet fra www.luftkvalitet.info