KRS247.no

Sørlendingene får opp dampen

Kristiansand har fått tre utsalgssteder for e-sigaretter siden i høst.

Utenfra ser butikkene ut som de selger neglelakk og sminke – for en kan skimte mange små, fargerike flasker og bokser, mens inne lukter det som i en godtebutikk. De små flaskene inneholder nemlig smaker, såkalt juice, som dufter av sånt som vanilje, bringebær og lakris.

Etter 22 år som røyker, er Vedbjørn Berge gått helt over til e-sigaretter. Foto: AK Danielsen

Etter 22 år som røyker, er Vedbjørn Berge gått helt over til e-sigaretter. Foto: AK Danielsen

Alternativ til vanlig røyk

Det er lite som minner om den gammeldagse tobakkssjappa. Bortsett fra de tre karene som har funnet seg til rette rundt et bord innerst i butikken «Kristiansands Damputstyr». En av dem er Vebjørn Berge. Etter 22 år med tobakk, har han gått over til el-sigaretter de siste halve året.

– Det er mye bedre å dampe på e-sigarett i stedet for å røyke vanlige sigaretter. Jeg kommer til å fortsette fordi jeg synes det er godt.

Ruth Elin Bergum Sveinall startet butikken sin i november i fjor og hun er klar på at damping er for røykere og snusere:

– Hvorfor i all verden skal man lage seg en vane man ikke trenger, sier hun smilende.

De fleste bruker e-sigaretter som et alternativ til vanlig røyk. Det er ikke lovlig å selge nikotin i Norge, så det må kundene skaffe sjøl via import. Røykere kan kjøpe opptil tre måneders forbruk over nettet.

Ruth Elin Bergum Sveinall  selger e-sigaretter til kristiansandere. Foto: AK Danielsen

Ruth Elin Bergum Sveinall selger e-sigaretter til kristiansandere. Foto: AK Danielsen

– Folk som får beskjed av legen sin om at de må slutte å røyke nå, de er gjerne i 50-60 år gamle. De synes det er vanskelig å gå på nettet for å handle. Da må de legge ut kortet sitt, så får de ei pakke, utstyret skal skrus sammen så skal det fylles. Det å ha noen å komme til, det å kunne stille spørsmål til noen er viktig, for det er viktig at de slutter å røyke.

Sosialt

For mange er det også viktig å ha noen å dampe sammen med. Derfor har Ruth Elin Bergum Sveinall opprettet Dampeklubben. Annenhver torsdagskveld er kjelleren under butikken åpen for de hittil 180 medlemmene. I tillegg til den vanlige praten, er det spesielt et spørsmål mange er opptatt av:

– Hvordan dampeloven skal bli i fremtida. Vi er redde for at de skal ta det helt bort, fra det vi har fått nå, til at det skal bli tette tanker. Da er vi tilbake igjen til det som kom først på markedet, det som så ut som sigaretter.

Avventende til framtida

En e-sigarett er en metallbeholder som fylles med væske. En elektrisk motor varmer væsken opp til damp. Problemet er da om brukeren klarer å dosere riktig mengde nikotin i væsken, men også at det går an å fylle på med farligere stoff. Dette blir ikke mulig dersom el-sigaretter selges som tette, ferdigdoserte enheter. Da mener Ruth Elin Bergum Sveinall at e-sigarettene mister mye av sin virkning.

Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen er avventende til e-sigaretter. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

Assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen er avventende til e-sigaretter. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen

– Av de som har prøvd disse tette sigarettene, så klarer veldig få av dem å slutte å røyke. Det blir som å slutte med røykeplaster, det er fryktelig vanskelig.

Kreftforeningen er positive til at e-sigaretter kan bidra til at folk slutter å røyke, men vil ikke anbefale å dampe:

– Vi vet fortsatt ikke langtidseffektene av bruk av disse e-sigarettene. En annen ting er hvorvidt e-sigaretter fører til en alminneliggjøring av det å røyke. Vi er litt bekymret for at det vil føre til en ufarliggjøring, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei, som mener det trengs mer forskning.

 

Hør radioinnslag:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/196657725″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]