KRS247.no

Henter værvarsel...

Her kan du bli spist på av fisk

Kan virkelig små fisker være til nytte for oss med tørr hud på føttene? Kan deres interesse for huden vår gjøre våre føtter myke, og ta bort den tørre huden?

Fiskene vi snakker om heter Garra Rufa, og er en form for karper. De har ikke tenner, men suger til seg overflødig og tykk hud fra føttene.

De små fiskene som også blir kalt doktorfisk stammer fra Tyrkia, nær Kangal, hvor folk oppdaget fiskenes egenskaper da de badet i elva.

Birte Lill Hayes driver sitt eget spesielle spa i Vennesla. Hun kan fortelle at hun ofte støter på folk som er skeptiske til fiskene og deres pleiende evner.

– Jeg gjør jo selvfølgelig det. Men de fleste har jo enten hørt om det i dag eller prøvd det for eksempel i syden, hvor det er veldig populært. Og etter at du har prøvd det en gang, så kan jeg nesten garantere deg at dette er noe du må gjøre igjen.

Fisken har ikke tenner, men suger i seg hud uten at det oppfattes som smertefullt av pasienten.

– Fiskene «nibler» som jeg liker å kalle det med beina dine og fjerner all død hud. Og så er det jo også et enzym i spyttet til fisken som gjør at den nye huden som kommer frem under den gamle forbedres. Det er ikke noen former for smerte i forbindelse med behandlingen. Det kan være at du føler litt kiling de første par minuttene, men dette forsvinner etterhvert.

I mange land blir disse fiskene brukt til medisinsk behandling.

– Så absolutt, og det har kommet mer og mer i Norge også faktisk. I Danmark har man egne klinikker beregnet for psoriasis-pasienter og for behandling av eksem for eksempel.

Selv om man kanskje skulle tro at denne typen spabehandling var en damegreie, er det ifølge Hayes flere og flere av det mannlige kjønn som vil prøve ut fiskenes magiske egenskaper.

– Ja, det er blitt veldig populært blant menn. Jeg har også hatt mange par på besøk, utdrikningslag, ja alt mulig egentlig.