KRS247.no

Henter værvarsel...

Har du tenkt å reparere?

I Kristiansand er det cirka 90 personer som jobber med å reparere ting. Småelektronikk, hvitevarer, klær, sykler, møbler og klokker. Til og med symaskiner kan repareres i Kristiansand. Likevel er det fagfelt som er i ferd med å forsvinne fra byen.

– Kristiansand har fortsatt to faglærte urmakere, men hvis du har en gammel gulvklokke eller et fint lommeur må du skynde deg. Begge er over 80, sier Marte Ulltveit-Moe.

Hun er gruppeleder for MDG i Kristiansand bystyre, og hun har i noen uker jaktet på alle reparatørene som er å finne i Kristiansand. De dårlige nyhetene er ikke så mange, men det er ikke bare urmakerne som ser ut til å forsvinne fra byen. Fotoutstyr er også veldig vanskelig å få reparert her i byen.

– Jeg har vært i tre fotobutikker og snakket med dyktige mennesker som kan mye om foto og fotoutstyr og de gråter nesten, forteller Ulltveit-Moe.

Historiene hun møtes av, handler om at man skrudde og reparerte før. Nå er ikke ting laget for å repareres, det er bruk og kast. Det som kan repareres kan kanskje fikses i Bergen, eller blir sendt til Portugal. Men det er ikke nok dårlige nyheter til at MDG-politikeren mister motet. Øverst til venstre på plakaten finner man møbelfiksere.

– Fire profesjonelle møbelverksteder i Kristiansand. En av de har til og med lærling, så her er det håp for fremtiden. Dette er da møbeltapetserere, men flere av de samarbeider med snekkere. Hvis det er noe galt med treverket så kan man få fikset det og.

Ulltveit-Moe advarer dog deg som har lyst til å trekke om et møbel. Det kan være kostbart å reparere møbler sammenlignet med å kjøpe noe billig og nytt. Likevel er det snakk om en helt annen kvalitet. Dessuten er familiehistorie et viktig punkt.

– Du får noe som er mye mer solid, og du får du tatt vare på en bit av historien din. Hvis du trekker om den gamle stolen, etter din far, som er blitt slitt og stusselig men som fortsatt er god å sitte i så har du en liten bit av din egen historie i stua, sier MDG-politikeren.

Miljøaspektet er heller ikke glemt hos Ulltveit-Moe. Mer info kan du finne i lydfilen i spilleren.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/308632084″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]