KRS247.no

Henter værvarsel...

Denne hekken kan du spise

Er du lei av å kikke rett inn til naboen, og ønsker deg en hekk litt utenom det vanlige? Da kan du lage deg din egen frukthekk. Ikke vanskelig heller, skal vi tro Morten Bragdø.

– Denne hekken blir helt tett, og man får en grønn vegg med masse frukt. Man kan gå og plukke som om det var hyller i butikken. Dette er jo et espalier, der vi har satt opp noen stolper og horisontale tråder. Inntil kan man sette frukttrær, bærbusker og roser, og la det gro bønner og ertepeiser innimellom, sier Morten Bragdø.

Hver onsdag er vi ute i hagen, jeg og Morten. Han kaller seg selv  for en plantemann og skal i «hagehjelpen» gi oss tips om alt vi kan gjøre i hagen. I dag handler det om hekk, men også gulrøtter. For det er ikke for tidlig å så gulrøtter ute nå, man må bare legge forholdene til rette.
Her strør Morten ut gulrotfrø. Det er tidlig, men under plast går det helt fint å så gulrøtter nå.

Hør hva man bør gjøre for å ha tilgang på gulrøtter hele sommeren:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258767210″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Fra gulrotåkeren beveger vi oss tilbake til hekken.Denne hekken tar liten plass, og vil etter hvert bli grønn og tett. Så er det bare å bruke fantasien når man fletter og fester grenene rundt trådene i gjerdet.

– Her er det ingen regler. Man kan velge det man vil av frukt, og begynne å legge greinene slik man vil. Når det vokser opp nye skudd langs greinen, er det bare å knipe de av når man går forbi. Så kommer det blomster der til neste år, sier Morten.

Den spiselige hekken passer fint mot naboen, men er ikke så grei ut mot en vei. Da kan en tuja være tingen, den kan fungere som en vegg mot støvet. Er du lei av tuja, finnes det andre hekker, for eksempel bøk.

Hør andre tips om bærhekker, vintergrønne hekker og spiselige hekker:
[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/258767316″ params=»color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]