KRS247.no

Henter værvarsel...

700 nisser er ikke nok

Å pynte til jul er noe de fleste setter pris på. Hvor lang tid det tar kommer an på hvor mye pynt som skal opp. Hos Alfhild Solvik på Justvik i Kristiansand tar det nok lenger tid enn hos de fleste, når hun skal finne plass til alle de 700 nissene som utgjør hennes utstilling.

– Første søndag i advent kommer nissene frem. Da rømmer mann og barn huset, og jeg får drive på i fred, forteller Alfhild. Da koser jeg meg med fyr i peisen, og Radio Sør på i bakgrunnen.

Hele utstillingen tar det omtrent en uke å sette opp, og hun har forståelse for at noen synes det kan bli litt mye jul.

– Ett år røk alle nissene ut andre juledag, så selv jeg kan få litt mye.

Og det er mange nisser. På bord, kommoder, sofarygger og alle tenkelige steder sitter det en nisse og smiler til deg i huset hennes.

Begynte ved en tilfeldighet

– Det begynte vel med at jeg er veldig glad i rødt, og glad i nisser. Så har det bare ballet på seg med flere og flere nisser som har flyttet inn i huset.

Av alle nissene er så godt som alle ulike, og noen av dem er mer unike enn andre. Blant annet har hun en nisse som er rundt 200 år gammel.

– Den er etter min mann sine oldeforeldre, og ble sendt fra Amerika. Bak i ryggen på den er det en liten lomme, der det ligger en julehilsen. Så har jeg to nisser som jeg har arvet, som er rundt 100 år gamle. De passer jeg ekstra godt på når barnebarna er på besøk sier Solvik som vurderer å sette de i glass og monter etter hvert.

Men det er ikke slik at hun kan fortelle historien til hver enkelt av de 700 nissene.

– Nei, det kan jeg ikke. Men det er klart at de eldste er mer spesielle.

700 nisser, er det nok?

– Nei, det blir jo aldri nok sier en lattermild Solvik som kan fortelle at hun ikke er den eneste på Sørlandet som har en ekstra interesse for nisser. – Jeg vet om ei på Tveit som også har mange nisser, forteller hun.

Men til tross for at det ikke er nok nisser for Alfhild, så er det ikke slik at hun handler alle nisser hun kommer over på reiser. Da må hun i så tilfelle legge den langt nedi i kofferten, slik at hennes bedre halvdel ikke ser den.

– Det er han ikke noe glad for. Men noen nisser har noe i øynene som bare sier ”ta meg med hjem”, og da må jeg jo bare kjøpe den forteller hun.

Det har også hendt at andre har sendt henne nisser. Ei jente som gikk på folkehøyskole i Molde sendte henne en nisse, sammen med et brev, og den har fått en hedersplass i utstillingen.

Alfhilds nisseutstilling er godt kjent i både nabolaget og områdene omkring, og skoleklasser fra Justvik Skole har kommet på besøk for å se på utstillingen. Der fikk de servert pepperkaker mens de kunne kose seg med alle nissene som er utstilt.

Ikke bare i huset

Det er ikke bare innvendig i huset at det pyntes, og hennes ene sønn har også begynt å ta del i pyntingen. Han sørger for å lage til jul på garasjeloftet, og på utsiden av garasjen henges det opp en postkasse der barna i nabolaget kan legge brev til julenissen.

– Det er rart med det, men noen ganger så kommer det jammen meg et brev tilbake fra nissen til dem, forteller Alfhild til slutt.